Razgovarali u NSRS-u
270

Dodik nakon sastanka s partnerima iz RS-a: Ne postoji državna koalicija

M. G.
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je danas, na pres konferenciji nakon sastanka vladajuće koalicije u tom entitetu, da će Rezolucija o genocidu u Srebrenici, i ako bude usvojena na UN-u, biti "neobavezujuća za RS".

Dodik je rekao da su na dnevni red današnjeg sastanka stavili najvažnija pitanja međusobnih odnosa.

Prema njegovim riječima, posebnu pažnju izazvao je prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Dodik je rekao da je njihov stav jasan da se ta rezolucija "ne treba usvojiti", no i ako se usvoji da neće "vrijediti" u manjem bh. entitetu.

Dodik je u nastavku ponovo nekoliko puta negirao genocid u Srebrenici, a nakon toga je licitirao brojevima ubijenih, iznoseći skandalozne i ničim utemeljene tvrdnje.

Potom je ponovo prozvao Konakovića jer je pozvao srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da podrži ovu rezoluciju.

"Mogli ste čuti glupi pristup Konakovića. Ne postoji kolektivna odgovornost, to nigdje nije dokazano", rekao je Dodik, ponovivši da ne postoji ni jedan razlog da se taj dokument usvoji od strane Ujedinjenih nacija.

"I pored toga svega ako dođe do usvajanja neke odluke Vijeća sigurnosti to za nas neće biti obavezujuće", dodao je Dodik.

Potom se okomio na međunarodnu zajednicu.

"Naravno, postoji na sveni jedna sinergija između muslimanske elite i kolektivnog zapada, kako bi Srbima natovarili što više problema. Mislimo da postoji jedan kolektivan pristup mržnje prema Srbima od strane Bošnjaka iz Sarajeva. Ono što oni rade će nas dovesti još dalje od toga da BiH funkcioniše", dodao je on.

Dotakao se i nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH.

"Naša Narodna skupština je rekla kako želi da riješi ovaj problem. Odbacuje se bilo kakva mogućnost da bilo ko osim Parlamentarne skupštine donosi zakone i odluke. I da u tom pogledu definitivno razriješimo. I da u tom pogledu demantujemo sve da jedan stranac može da nameće zakone, a oni koji su izabrani budu optuživani da ruše demokratiju", zaključio je Dodik.

Na kraju je odgovarao na pitanja novinara o državnoj koaliciji. Dodik je rekao da "to ne postoji".

"Ne postoji državna koalicija. Nikakva koalicija na nivou BiH ne postoji. Ne postoji koalicija, niti je BiH država u smislu u kojem to žele da kaže. Na unutrašnjem planu RS je država više nego BiH", poručio je.

Ispred SNSD-a, sastanku su prisustvovali predsjednik stranke Milorad Dodik, kao i potpredsjednici Željka Cvijanović i Radovan Višković, te generalni sekretar Srđan Amidžić, prisustvovali su i predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, Demosa Nedeljko Čubrilović, te Socijalističke partije Petar Đokić.