BiH
0

Dodik najavio prijavu protiv Dudakovića

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas tragičnom činjenicu da još uvijek nisu procesuirani zločini koje su nad srpskim civilima i vojnicima u akciji "Oluja“ počinile hrvatske i snage Petog korpusa Armije BiH.

"To je nepravda koja ne daje optimizam za izgradnju povjerenja među narodima koji žive u Bosni i Hercegovini“ poručio je premijer Dodik.

Najavio je da će u naredna dva dana, zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Draganom Čavićem podnijeti krivične prijave tužilaštvima BiH i Hrvatske protiv Atifa Dudakovića i drugih odgovornih za zločine koje su počinile jedinice "Hamze“ i "Crne mambe“, te da pomenute prijave priprema pravni tim.

"Objavljeni video snimci zločina još jednom potvrđuju da su za vrijeme posljednjeg tragičnog rata zločini činjeni i uime Hrvatske i uime BiH, a ne samo u ime Republike Srpske, kako se to uporno i zlonamjerno pokušava prikazati“ ističe Dodik u pisanom saopćenju Vlade RS-a.

"Ovi zločini nedvosmisleno ruše i sliku tobožnjeg ratnog heroja i pravednika, koju je Atif Dudaković pokušavao da izgradi o sebi, te ga svrstavaju tamo gdje mu je i mjesto, među ostale odgovorne za ratne zločine i najteže kršenje međunarodnog humanitarnog prava“.

Entitetski premijer zatražio je od domaćih i međunarodnih pravosudnih i drugih nadležnih institucija da sprovedu istragu o zločinima hrvatskih i snaga Armije BiH nad srpskim civilima i vojnicima.

"Sve osim brze istrage i hapšenja svih odgovornih za počinjene zločine bit će dokaz više da se zločini počinjeni za vrijeme rata u BiH mjere dvostrukim aršinima“ ističe premijer Dodik.