Detalji s ročišta
192

Dodik na današnjem ročištu čitao knjigu, sutkinji samo mahnuo u znak prisustva

A. L.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano novo ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Prilikom konstatovanja ko je prisutan, Dodik nije želio ustati. Sjedivši s prekrštenim nogama i okrenut profilom prema sutkinji Seni Uzunović, čitao je knjigu i samo digao ruku kad ga je prozvala.

S obzirom na to da je ovo bilo prvo suđenje poslije više od 30 dana, sutkinja Uzunović je konstatovala da zakon nalaže da glavni pretres krene ispočetka. Upitala je potom obje strane da li su saglasne da se ne poziva ponovo svjedok koji je ranije saslušan i da se njegov iskaz kasnije reproducira. Na to su pristali i Tužilaštvo i odbrane.

Potom je pozvan prvi današnji svjedok Vladimir Janković. Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, kazao je kako je za v. d. direktora Službenog glasnika RS-a imenovan 4. marta prošle godine, a da je na dužnost stupio 17. marta.

"Kad sam imenovan, brzo sam uvidio da to nije posao koji odgovara mojim kvalifikacijama i znanju i da tu neću moći dati maksimum. Osim toga, posao mi je bio daleko od kuće i morao sam dugo putovati", kazao je svjedok.

Dodao je da je svega dva dana nakon stupanja na dužnost otišao na bolovanje jer ga je "bolio stomak" i pri povratku podnio ostavku.

Tužilaštvo mu je predočilo da je u istrazi rekao da je bio "pod stresom" što je on i potvrdio kazavši kako je imao "previše posla" s obzirom na to da je imao i posao u školi, koji je bio zaleđen dok je bio v. d. direktor.

Dodikov advokat Goran Bubić nije imao pitanja za svjedoka, ali je Dodik ustao i konstatovao:

"Ne mogu vjerovati da Tužilaštvo na ovaj način nešto dokazuje. Ovo samo pokazuje da nemaju nikakve dokaze i da je u pitanju improvizacija", rekao je Dodik i dodao da Tužilaštvo prema njemu ima "zle namjere".

Lukićev advokat Miljkan Pucar upitao je svjedoka da li je bio pod bilo kakvom prisilom kad je stupio na dužnost i otišao s dužnosti, a svjedok mu je odgovorio negativno.

Drugi današnji svjedok bila je također bivša v. d. direktorica Milka Devušić koja je kazala da je u Službenom glasniku zaposlena od 1. augusta 2022. godine i da joj je funkcija koju obavlja "urednik redakcije".

Tužilaštvo ju je upitalo šta je obrazac SG 32.

"To je interni obrazac koji služi za evidenciju radnih sati i vidi se ko je učestvovao u pripremi tog broja. On nema nikakvu procesnu snagu, procedura se obavlja po zakonu", kazala je.

Na poseban upit objasnila je da se Službeni glasnik objavljuje i bez potpisnika urednika ili direktora na obrazac SG 32.

Ni na njeno svjedočenje Bubić nije imao pitanje, ali Dodik je imao konstataciju.

"Ponosan sam na ljude iz Službenog glasnika koji rade po zakonskim propisima. Tužioci nemaju šta pokazati pa na ovaj način sebi pribavljaju neku snagu. Oni nemaju elementarno znanje o proceduri obavljanja Službenog glasnika. To samo dokazuje da oni ni tu ne bi mogli raditi", kazao je Dodik.

Na to ga je sutkinja Uzunović upozorila da ne vrijeđa učesnike u postupku i da ne komentariše proces.

Kasnije se Dodik žalio zato što Tužilaštvo materijalne dokaze naziva "dokazima" kazavši kako to treba da nazivaju "pokušajima dokazivanja".

Uzunović mu je odgovorila da imaju pravo nazivati kako hoće, a da će Sud na kraju odlučiti jesu li to dokazi ili ne.

Naredno ročište Uzunović je zakazala za 29. april u 14 sati. Na to se žalio Dodikov advokat kazavši kako u tom periodu ima ranije preuzete obaveze, ali Uzunović nije željela da ga pomjeri.

"Do sada je Sud sedam puta izašao u susret i pomjerao ročišta. Tri puta su bile u pitanju obaveze advokata", kazala je.