BiH
1

Dodik: Krajnje je vrijeme da se završi pitanje implementacije presude Sjedić-Finci

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da je krajnje vrijeme da se završi pitanje implementacije presude Sejdić-Finci, ali ima primjedbe na stavove evropskog komesara za proširenje Stefana Fülea o strukturalnim promjenama Daytonskog sporazuma.

Ponovio je koji prijedlog o presudi Sejdić-Finci već duže predlažu stranke iz RS-a te vjeruje da će brzo biti novi sastanak šest vladajućih stranka, kako bi razmotriti poruke koje je nedavno uputio evropski komesar za proširenje Stefan Füle.

Smatra spornim Füleov stav o "strukturalnim promjenama Daytonskog sporazuma“, ističući da evropski komesar "nije za to zadužen, niti će on to da radi, jer je to pitanje strana u BiH, RS i FBiH“.

Füle je, kaže, u svemu drugom nedavno izrečenom o BiH, "potpuno u pravu“ i njegova upozorenja treba ozbiljno shvatiti i realizovati ranije dogovorenu Mapu putu.

Po pitanju presude Sejdić-Finci Dodik ponavlja prijedlog RS-a za asimetrično rješenje u entitetima od koga RS neće odustati, a spremna je da prihvati prijedlog koji se dogovori u FBiH kako bi se to pitanje konačno završilo.

Tvrdi da RS podržava evropski put BiH i sve aktivnosti na tom planu, ali hoće da bude vidljiva u tom procesu, kada su u pitanju njene nadležnosti kao entiteta u BiH i neće ući u veće ustavne promjene, na čemu, kaže, neki u BiH insistiraju.

Dodik je u nedjelju na pres-konferenciji u Banjoj Luci nazvao spekulacijama tvrdnje o, navodnim, dogovorima u Minhenu o njegovom rušenju, u čemu je, po nekim plasiranim tvrdnjama u RS -u, "svaka nevladina organizacija, uključena u taj projekt, dobila zadatak šta treba da radi".

Dodik je kazao da je izabran na demokratskim izborima i prihvata samo ono što je demokratski izražena volja građana.

Ipak, dodao je da neki koriste ovo vrijeme za plasiranje određenih "tračeva“, a kritikovao je i neke analitičare iz Banje Luke koji su ovih dana iznosili stavove o njegovom radu.

Ponovio je stav i Vlade RS-a da je SDS-ov zakon o ispitivanju porijekla imovine u RS-u "neprovodiv i da takav zakon ne postoji nigdje u svijetu i da je nestručno urađen“, ali će ga "pustiti“ u formi nacrta u Skupštinu da ga SDS amandmanima popravi, ali smatra da za to "nemaju ni sposobnosti, ni znanja“.

Ako pravnici, kako kaže, potvrde da je zakon konzistentan, SNSD će za njega glasati, ali "neće da učestvuje u lakrdiji“.

U SNSD-u, kako je dodao, podržavaju i proces sudskog ispitivanja kriminalne privatizacije i pozivaju sve nadležne institucije da otpočnu reviziju provednih procesa, jer se, kaže, mora na novi način preispitali ono na šta ukazuju mali akcionari.

Tvrdi i da bi se u junu ove godine određenim budžetskim korisnicima,kojima je smanjena plaća za 10 posto, ona trebala biti vraćena na nivo prije smanjenja, ukoliko bude pozitivnih ekonomskih kretanja u RS-u.

Dodik je na stranačkoj pres-konferenciji govorio i mjerama koje će SNSD, odnosno vlast u kojoj učestvuje, preduzimati za poboljšanje stanja u oblasti privrede, poljoprivrede, zdravstva, smanjenja vremena za registraciju preduzeća te najavljenim investicijama.