BiH
0

Dodik iznio niz optužbi na stavove Angele Merkel

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kritikovao je danas njemačku kancelarku zbog njenih, kako kaže, neprihvatljivih razloga za nedolazak u BiH, ali i izrazio nezadovoljstvo stavovima njemačke kancelarke vezano za poziciju Srbiju u odnosu na Kosovo ocijenivši ih "nekorektnim“.

Dodik kaže da institucije BiH funkcioniraju, tu su Parlamentrna skupština i Vijeće ministara BiH, koje jeste u tehničkom mandatu, ali djeluje, pa mu "ne izgleda sinhronizirana" ocjena njemačkih predstavnika da je njihova kancelarka zaobišla BiH tokom bankanske turneje, jer nije formirano novo Vijeće ministara.

"Vijeće ministara ne može da bude formirano na osnovu činjenice da li je neko sa strane zadovoljan ili ne, već mora da bude dio domaćeg kompromisa i nastavit ćemo da ga gradimo, ako on uopće bude moguć", naveo je Dodik i podsjetio da su Njemački predstavnici uvažavali stavove o ustavnim promjenama, ali koje se po njemu ne mogu provesti u širem obimu, već samo u okviru primjene odluke "Sejdić-Finci" .

Kada su u pitanju stavovi koje je Merkel prenijela Srbiji, Dodik je nakon današnjeg sastanka sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem u Banjoj Luci rekao da "apsolutno izražava nezadovoljstvo stavovima Merkelove, jer smatra da oni ne doprinose dodatnom razumijevanju i na fonu su daljeg poniženja Srba i srpske države po pitanju Kosova".

Bilo bi racionalno, smatra, da moćne zemlje uvaže interese Srbije i da se u tom pogledu osigura dijalog, a ne da se postavljaju dodatni uvjeti za evropski put Srbije.

S tim u vezi, ponovio je raniji stav kako RS, u okviru BiH, želi u EU, "ali ne ukoliko se želi urušiti autonomija RS-a i za njega nema dileme, jer je primaran odnos prema RS-u i neće se dozvoliti urušavanje njenih institucija".

"Poniženje srpske države i srpskog nacionalnog korpusa na Balkanu mora da prestane. Želim da budem dio onih političkih predstavnika Srba koji hoće da budu partneri s moćnom EU i ostalim dijelom međunarodne zajednice. A stalni proces poniženja i potcjenjivanja ne doprinosi tome", naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

RS će, ponovio je Dodik, pratiti stavove Srbije po pitanju Kosova i ne može da da saglasnost da BiH prizna Kosovo i neće to učiniti.

Razlog za to je, kaže, to što je "Srbija ne samo teritorijalno rasparčana, nego i ponižena i potcjenjena od moćne međunarodne zajednice, koja je jedan unilateralni akt priznala kao legitimni za ocjepeljenje južne srpske pokrajine, a sada želi da se uspostavi kontrola nad kompletnim Kosovom sa stanovišta tzv. kosovskih vlasti, po pitanju sjevernog dijela i granice."

On, kao predsjednik RS-a stoji, dodaje, na strani žaštite srpskih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu, "šta god to značilo".

Za Dodika je neprihvatljivo i da se unilateralnim akcijama i primjenom sile rješavaju pitanja.

"Ako je to tako, onda bi se moglo odustati i od priče, koju nikada nismo ni priznali, da je Kosovo određena vrsta presedana i da u tom pogledu trebaju prihvatiti određene stvari", naveo je Dodik.

Imajući u vidu skoru raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a o Kosovu, Dodik je najavio i da će pokušati da se "izgradi jedan zajednički stav na nivou BiH o tom pitanu, posebno imajući u vidu jednostranu upotrebu sile od strane tzv. vlasti Kosova".

RS ostaje, dodao je, privržena saradnji sa Srbijom, pa je najavio i aktivnosti da se "što više usklade obrazovni programi RS-a i Srbije".