BiH
0

Dodik ističe da se nije bavio ostavkama u BHRT

FENA
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao „da nije ni znao“ za smjenu direktora BHRT-a Mehmeda Agovića, te da se vladajuće političke strukture RS-a „nisu njome bavile“.

„Agović sam sebe preuveličava kada kaže da je njegova smjena politički projekt u koji su upregnute sve vladajuće političke strukture iz RS-a, a članovi UO iz tog entiteta samo izvršioci“, rekao je Dodik za medije u RS-u.

On je ponovio stav „da BHRT nije televizija BiH, nego samo jedne političke opcije u BiH“.

Generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović izjavio je danas u Sarajevu da sinoćnju odluku Upravnog odbora BHRT-a o njegovoj smjeni smatra nelegalnom i nelegitimnom, jer je članici UO Nadi Milošević istekao mandat 6. septembra.

Reagujući na izjavu Agovića, predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a Nikola Deretić za Radio RS-a je rekao da je odluka Upravnog odbora zakonita i regularna.

Na Agovićevu izjavu da je članu Upravnog odbora iz reda ostalih Nadi Milošević, koja je glasala za njegovu smjenu, istekao mandat na ovu funkciju, Deretić je rekao da je „Nada Milošević još uvijek punopravan član UO, a sa svim pravima i obavezama koje joj pripadaju, i imat će ih sve dok se ne izabere novi član Upravnog odbora".

Deretić pravda to, što je već imao pripremljenu Agovićevu ostavku, stavom da se na sjednicu "ne može dolaziti s nekim nepredviđenim situacijama".