Vlast na državnom nivou
0

Dodik i Bosić se dogovorili, očekuju sastanak s Lagumdžijom

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) dogovorili su tekst platforme o usaglašenom djelovanju tih dviju stranka u organima BiH.

Pripremljeni dokument parafirali su predsjednici SNSD-a i SDS-a, Milorad Dodik i Mladen Bosić, a zvanično će biti potpisan nakon što ga usvoje organi stranaka.

Naglasili su da ovaj dokument nije usmjeren protiv bilo koga, nema za cilj da oteža stvaranje vlasti na nivou BiH, nego suprotno.

Svim ostalim strankama, rečeno je, bit će ponuđeno da se pridruže u zajedničkom nastojanju da se naprave institucije koje bi bile u funkciji građana.

Lider SDS-a očekuje da se u što kraćem roku otvore razgovori ostalih političkih faktora u BiH, a očekuje uskoro i sastanak Dodika s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.

Bosić je potvrdio da su sva “otvorena pitanja” razriješena i da se došlo do usaglašenog teksta platforme, koja sadrži sve osnovne političke postavke njihovih političkih ciljeva kada je u pitanju odnos prema BiH.

Dodik kaže da ovaj dokument unosi bazično opredjeljenje da se u BiH formira vlast, iako, tvrdi, ta pažnja koja se usmjerava na državni nivo “nije primarna, već je primarna politička pozicija entiteta i srpskog naroda kojeg predstavljaju ove političke partije”.

Za BiH je rekao da je “izvedena državna zajednica, a da su osnovni faktor suvereniteta i subjektiviteta entiteti i tri konstitutivna naroda, a ne BiH, koja je zajednica dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda”.

Dejtonski sporazum, dodao je, koji je predvidio strane u BiH, od kojih je jedna RS, sada će jedinstveno predstavljati ove dvije stranke.

Platformom je rečeno da “aprilski”, “butmirski” ili bilo koji drugi dokument u prošlosti ne mogu biti osnova za buduće razgovore o promjeni Ustava BiH.

Također, u tom dokumentu postoji opredjeljenje da se što prije provede odluka Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci", a da bilo kakve šire promjene Ustava moraju da prođu referendumsku proceduru u RS-u, kao i da, kada dođe vrijeme da se odlučuje o ulasku BiH u NATO, u RS-u će biti proveden referendum i o tom pitanju.

Naravno da to, potvrđuje Dodik, ne obavezuje BiH, ali obavezuje RS kao njen dio.

U platformi je rečeno da su opredijeljeni da nastave politiku nepriznavanja nezavisnosti Kosova.