BiH
0

Dodik: 2008. prekretnica u ekonomiji u RS-u

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će 2008. biti godina prekretnice u ekonomiji te da će se raditi na tome da svaki građanin osjeti dobrobit.

Istaknuo je da RS ima na računima 1,5 milijardi KM za razvoj, ima najveći do sada usvojeni budžet entiteta i radit će na izgradnji puteva, škola, te rekonstruciji zdravstvenog sektora, poboljšanju stanja u privredi, s posebnim ulaganjima u istočni dio RS-a.

U narednoj godini, kako je naveo, BiH očekuju ustavne promjene, a stav RS-a je jasan-ustavne promjene da, ali nedirnuta RS u teritorijalnom i funkcionalnom smislu, jer samo takvi razgovori mogu dovesti do uspjeha.

U sinoćnjem obraćanju građanima RS-a putem Radio-televizije RS-a, Dodik je naveo da su šanse RS-a u ovoj godini poboljšane, da su dobra osnova za njen budući razvoj i da je to bila godina transforamacije položaja RS-a, u odnosu na protekle godine kada su stalno oduzimane njenih nadležnosti.

Istaknuo je da je u ovoj godini RS definirala svoj stav, te jasno rekla da želi da bude partner i da se čuje njen glas.

Kao značajno, ocijenio je to što BiH ovu godinu završava sa parafiranim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, te to da su u RS-u obezbijeđene značajne pretpostavke za ekonomski razvoj.

Entitetski premijer je izrazio nadu da će naredna godina biti uspješna za sve ljude dobre volje.