BiH
0

Dodijeljeno osam stipendija za postiplomski studij u V. B.

NINA
Zamjenica šefa Misije Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Kate Knight-Sands objavila je na današnjoj konferenciji za novinare imena osam dobitnika stipendija Chevening-sheme ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije za stipendiranje studenata u školskoj 2004./2005.

Chevening je shema za stipendiranje studenata za pohađanje poslijediplomskog studija u Velikoj Britaniji, a svake godine se u 150 zemalja dodijeli više od 2.300 novih stipendija.

Za finansiranje ovog projekta pobrinulo se ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, a administrirao je British Council.

Kate Knight-Sands je kazala da je u osam prethodnih godina, koliko se realizira projekt, oko 50 ljudi iz BiH stipendirano, te da je osnovni cilj da se oni nakon toga vrate u domovinu kako bi pomogli socijalno-ekonomski razvoj zemlje.

Iako su u centru pažnje pravo, ekonomija, bankarstvo, međunarodni odnosi, novinarstvo, finansije i menadžment, u obzir se prilikom dodjele stipendija uzimaju i prijave kvalitetnih akademskih dostignuća iz drugih oblasti, pa je ove godine po prvi put dodijeljena stipendija za glumu sarajevskoj glumici Vedrani Seksan.

U sljedećih godinu dana stipendisti Enes Haračić, Vedrana Seksan, Sabina Čehajić, Edis Arifagić, Nataša Pantić, Milijana Perišić, Mirnes Kovač i Belma Ejupović će pohađati poslijediplomski studij na prestižnim univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ukupan iznos namijenjen za ovu svrhu je pola miliona KM, a pored osiguranog školovanja, stipendija uključuje životne troškove, te troškove putovanja u Veliku Britaniju i natrag.

Svi mladi polaznici magistarskog studija su izrazili svoje oduševljenje i zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije i British Councilu, uz zaključak kako je riječ o velikoj gesti koja će biti presudan poticaj ostvarenju njihovih profesionalnih ciljeva i budućoj karijeri.