BiH
0

Dobro upravljanje jeste conditio sine qua non za izgradnju stabilne države

FENA
Dobro upravljanje jeste conditio sine qua non za izgradnju stabilne države i poticajnog društvenog i privrednog razvoja, kazao je ambasador Douglas Davidson, šef Misije OSCE-a u BiH, danas na pres-konferenciji o privrednom i društvenom razvoju u BiH ili izazovu u regionalnom i evropskom kontekstu.

Konferenciju je organizirao Austrijsko-francuski centar za približavanje Evropi, saopćeno je iz OSCE-a.

U govoru pod nazivom "Značaj dobrog upravljanja za privredni i društveni razvoj u Bosni i Hercegovini" Davidson je napomenuo kako dobro upravljanje obuhvata mnoge sfere: prevagu vladavine prava i poštivanje ljudskih prava; transparentnost i efikasnost u oblasti društvenih poslova i upravljanju društevnim sredstvima te građanstvo koje aktivno učestvuje u političkom životu. Potvrdio je da je to ideal koji mnoge države svijeta kao i BiH još nisu dostigle i ukoliko se želi da tranzicija BiH bude uspješno obavljena, onda Bosna i Hercegovina u konačnici mora prihvatiti ove principe.

Davidson je kazao i to da BiH još prolazi kroz proces tranzicije.

"Uspješan završetak spriječilo je naslijeđe brutalnog rata i preostali trzaj jednostranačkog sistema i privrednog razvoja pod kontrolom države", naglasio je.

Prema studiji "Strukture upravljanja u Bosni i Hercegovini", koju je nedavno proveo lokalni istraživački tim čiji je naziv "Inicijativa za vanjsku politiku", BiH danas još ima preveliku strukturu upravljanja, lokalni politički i nacionalni interesi su iznad općeg dobra, a obrazovne institucije i ustanove su loše i okarakterizirane mnogobrojnim sistemima. Stanje stvari u državi uzrok je zaostajanja BiH za ostatkom Evrope, a ipak političari u BiH ne poduzimaju korake kako bi se time pozabavili, Davidsonove su riječi.

"Umjesto da se usmjere na odnos između privrednog rasta i razvoja i demokracije i dobrog upravljanja, političari se bave zaštitom grupnih interesa", upozorio je.

Šef Misije OSCE-a u BiH je napomenuo da iako je BiH strukturalno složena višenacionalna država, to ne treba biti zapreka razvoju vitalne demokracije, kako se može vidjeti iz primjera Belgije, Švicarske i Sjedinjenih Američkih Država. Sve te države, kazao je, imaju slične, složene, ako ne i posve različite sisteme upravljanja, a ipak su sve razvile dobro upravljanje.

Davidson je naglasio da početna tačka za napredovanje BiH ka izgradnji snažne države, poduprijete čvrstim privrednim i društvenim razvojem, jeste angažirano građanstvo, koje svoje vodstvo drži odgovornim za svoje postupke i vođe koje poštuju prava pojedinaca.