Susret Lagumdžija-Dačić
136

FOTO / "Dobro nam ide, samo treba bolje da se organizujemo"

Piše: Almir Panjeta
Ivica Dačić i Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta/Klix.ba)
Ivica Dačić i Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta/Klix.ba)
Premijer Srbije Ivica Dačić i ministar vanjskih poslova BiH nakon susreta u Sarajevu kazali su kako je vrijeme da se počne rješavanje brojnih pitanja između dvije države složivši se kako je njihovo rješavanje u osnovi jednostavno, ali da "samo treba da se malo bolje organizujemo".
Dačić i Lagumdžija:
Dačić i Lagumdžija: "Mi smo stari komunisti, šta da radimo?!" (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Ministar Lagumdžija na početku press konferencije održane nakon sastanka upoznao je novinare sa osnovnim zaključcima sa sastanka, nakon čega je uslijedio svojevrsni govor srbijanskog premijera i ministra unutrašnjih poslova Dačića koji je imao i elemente stand-up nastupa. Lagumdžija je kazao kako su se dogovorili da se do kraja godine unaprijedi međudržavna saradnja na nivou ministarstava vanjskih poslova i ambasadora, te da se reaktivira rad međudržavnog saveza za saradnju.

"Taj savez je posljednji sastanak imao 2005. godine i djeca koja su tada rođena sad idu u školu. Mnogo pitanja stoji otvoreno i vrijeme je da na stvarima kakve su rješavanje pitanja malograničnih prelaza, pokažemo kako se od manjih stvari može ići prema rješavanju većih", kazao je Lagumdžija te dodao kako je sastavljen čitav niz potrebnih mjera, ali da ih nisu željeli nazvati "mapa puta".

"Vrijeme je da iz High Level Accession Dialogue - što je skraćeno HLAD, naš dijalog napokon izađe na sunce", kazao je Lagumdžija te riječ da, kako je kazao, "svom starom drugu Ivici Dačiću".

"Dajte da se malo organizujemo..." (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Dačić je kazao kako dijeli uvjerenje da od rješavanja malih problema treba krenuti ka većim.

"Kada govorimo o malograničnim prijelazima, pa ljudi koji tu žive godinama su živjeli bez granice, u jednoj zemlji - Jugoslaviji. Vreme je da granice, što bi Tito rekao, prestanu biti mjesta razdvajanja i postanu mesta spajanja", kazao je Dačić, te spominjanje Tita uz smijeh obrazložio:

"Mi smo stari komunisti, šta da radimo?!"

Govoreći o odnosima dviju država, Dačić je kazao kako na sporove oko određenih pitanja ne treba gledati kao na veliki problem s obzirom da sve komšijske zemlje imaju probleme te da "tamo gdje svi misle isto, mnogi misle malo". Govorio je i o specijalnim odnosima RS i Srbije:

"Sarajevo ne treba da se ljuti kada Banja Luka uspostavi posebne odnose sa Beogradom, niti Banja Luka treba da se ljuti kada Beograd ima dobre odnose sa Sarajevom. Srbija je garant Daytonskog soprazuma koji Republiku Srpsku definiše kao ravnopravan entitet u okviru Bosne i Hercegovine, i ja to moram da kažem. Govore nam kako treba da relaksiramo odnose sa Kosovom, pa ovdje generalno treba da se relaksiraju odnosi. Mi 20 godina živimo u začaranom krugu! Njemačka je sedam godina nakon završetka Drugog svjetskog rata bila osnivač Evropske zajednice za čelik, koliko godina mi više moramo da čekamo da bismo riješili naše odnose?!", kazao je Dačić u izjavi koja se vremenom pretvorila u govor, te poentirao pitajući se zašto zemlje regije ne bi osnovale Balkanski savjet, po uzoru na Baltički ili Nordijski.

Na kraju se Dačić požalio na veliki turistički propust Sarajeva:

"Dva dana sam ovdje i nigdje ne mogu da popijem pravu bosansku kafu! Nudite mi espresso, koji se izgleda uvijek pio na ovim prostorima".