S članovima Predsjedništva BiH
0

Dačić: Želimo da nikad više ne bude sukoba i ratova na Balkanu

FENA
Dačić i Izetbegović (Foto: Anadolija)
Dačić i Izetbegović (Foto: Anadolija)
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu s premijerom Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Bilo je riječi o bilateralnoj i regionalnoj saradnji te mogućnostima njenog unaprjeđenja, proizilazi iz izjava koje su novinarima nakon sastanka dali predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović i premijer Dačić.

Po Izetbegovićevim riječima, na sastanku je ocijenjeno da regionalna saradnja treba da bude prioritet u ovom dijelu svijeta.

"Prošlost nećemo zaboraviti, ali želimo graditi stabilnu budućnost. Dobro je što se region udružio u ekonomskom i svakom drugom pogledu. Bosna i Hercegovina podržava evropske integracije Srbije. Poštuje njen neutralni stav kad je u pitanju pristup NATO-u, ali očekuje i da Srbija poštuje bosanskohercegovački stav o pristupu tom savezu", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na sastanku su konstatirana i otvorena pitanja između dviju zemalja poput pitanja granice i korištenja hidropotencijala rijeke Drine te rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, dodao je Izetbegović.

Srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je da želi dobre odnose Srbije s Bosnom i Hercegovinom.

"Najbliži smo jedni drugima, zajedno s Hrvatskom i Crnom Gorom činimo jedinstven prostor", kazao je Dačić.

I on je kazao da među dvjema državama ima stvari o kojima se ne slažu, ali i da treba razgovarati makar prihvatljiva i kompromisna rješenja bila najteži put.

"Evropski put Srbije i BiH je budućnost, ali do tada, trebamo iskoristiti sadašnjost i pomagati jedni drugima. Želimo da nikad više ne bude sukoba i ratova na Balkanu i da ovo bude region stabilnosti, mira i prosperiteta", riječi su srbijanskog premijera.

Po njegovoj ocjeni, između Srbije i BiH ima prostora za saradnju na projektima kao što su saobraćajna infrastruktura, a treba razmotriti i načine korištenja zajedničkih hidropotencijala.

Srbija je za dogovor o svim spornim pitanjima i očekuje do kraja godine zvaničnu posjetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Po Dačićevim riječima, moguć je i susret sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.