Haris Silajdžić
0

"Dobra vijest je da je Mladić uhapšen, ali se genocidna politika i dalje provodi"

Sarajevo-x.com
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Bivši član Predsjedništava BiH Haris Silajdžić je gostujući u otvorenom programu BHT-a povodom hapšenja ratnog zločinca Ratka Mladića izjavio kako je ovo dobra vijest, ali da ovaj čin ipak neće biti dovoljan na putu BiH i njenih građana ka boljoj budućnosti.

"Mladić je uhapšen, to je dobra vijest, prije svega za porodice žrtava genocida, etničkog čišćenja i svih drugih zločina. S druge strane loša vijest je da se taj projekat i dalje provodi u Bosni i Hercegovini, da se toleriše negiranje genocida, za koji znamo da je tako presudio Međunarodni sud pravde, zna se ko ga je počinio i tako dalje, i da se tolerišu udari na državne institucije, na član 1. Daytonskog sporazuma, da se toleriše činjenica da Aneks 7. jednostavno nije ispunjen, ili je ispunjen u veoma malom procentu, da se toleriše činjenica da još uvijek pravdi nisu dostupni oni dokumenti koji su namjerno sakriveni, ponešto od toga znamo, ali ne sve, i naravno nije dobro za sve one koji na ovim prostorima stvarno žele pravdu i žele da se na ovim prostorima živi dobro i mirno, a to bez istine ne može", izjavio je između ostalog bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u otvorenom programu BHT-a.

On je dodao i da je istina o tome šta se dogodilo na ovim prostorima samo jedna, te da je i Međunarodni sud u Haagu utvrdio da se u BiH dogodio genocid.

"Dogodio se najveći zločin u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, a rečeno je i poznato je ko ga je i počinio. To tako treba i prihvatiti i samo tako se može poći naprijed. Svi mi znamo šta se tačno dogodilo, ne samo u Srebrenici, nego i u Prijedoru, Zvorniku..., svi mi znamo ko i kako je ubijao ljude. Ako se to prihvati možemo krenuti naprijed. Stim da, ponovo kažem, iznenađen sam reakcijom nekih međunarodnih krugova koji bi što prije završili posao ovdje u BiH i legalizirali ovaj genocidni projekat. Ja razumijem da se to njih možda mnogo ne tiče, ali se tiče nas ovdje u BiH. Svakodnevno o tome govorimo i nastavit ćemo govoriti", izjavio je Silajdžić.