BiH
0

Dobili zeleno svjetlo: Popis stanovništva u BiH 1. oktobra

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Renzo Daviddi, Pieter Everaers, Damir Hadžić i Zdenko Milinović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
BiH je napredovala u tehničkim pripremama za popis stanovništva te izrazila volju za daljnji rad. Međunarodna monitoring misija dala je zeleno svjetlo našoj zemlji te će se popis održati 1. oktobra ove godine.

"Posljednjih 70 dana od sastanka održanog 22. marta prešli smo na intenziviranje aktivnosti i nastojanja da preuzmemo obaveze i preporuke EUROSTAT-a i međunarodnih predstavnika kako bismo došli do kvalitetnijih rješenja. Predstoji obaveza institucija BiH da potpuno preuzmu odgovornost, da projekt shvatimo kao neophodan, te treba podići svijest građana o njegovoj važnosti. Mogu reći da će BiH 1. oktobra ove godine krenuti u popis stanovništva", rekao je Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH nakon sastanka s direktorom u EUROSTAT-a Pieterom Everaersom.

Tokom proteklih mjeseci Upravni odbor Međunarodne monitoring misije, koji se sastoji od šest stručnjaka iz oblasti statistike, boravio je u našoj zemlji u nekoliko navrata te analizirao i ocijenio rad naših institucija na pripremama za popis stanovništva. Izašli su s jedinstvenim stavom i dali našoj zemlji zeleno svjetlo.

"Iako je ostvaren napredak sada slijedi rad u detaljima tehničke pripreme, koji mora biti razrađen do kraja. Vijeće Evrope i druge međunarodne institucije istakle su značaj ovog popisa te pozivam sve institucije i političke strukture da daju podršku popisu. Iz Evropske unije poručen je jasan stav, a to je da je potrebno raditi na komunikacijskom aspektu, podizanju svijesti i obavještavanju građana te da su dobra saradnja i koordinacija vrlo bitne", rekao je direktor EUROSTAT-a Pieter Everaers.

Na konferenciji za novinare nisu izneseni dodatni detalji, ali je ministar Hadžić kazao kako će svaki odgovor na popisu biti evidentiran i imati svoju šifru, a da će se u drugoj fazi sortirati.

"Ukoliko utvrdimo da su određeni odgovori u interesu građana i države BiH onda će oni biti zbrajani. Bitno je istaći da će se u drugoj fazi učiniti sve da se otkloni diskriminacija", istakao je Hadžić, na što je Everaers dodao kako je to sve u skladu s preporukama međunarodne zajednice.

Zamjenik šefa Delegacije EU Renzo Davidi i direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović potpisali su ugovor kojim je EU dodijelila bespovratna sredstva BiH u iznosu od 7,5 miliona eura za finansiranje popisa.

"Novac će biti korišten za finansiranje terenskog rada i procesuiranje podataka u obradnim mjestima. Također, uključene su plaće svih učesnika koji će raditi na popisu i porez", istakao je Milinović.

Prema procjenama koje su do sada urađene, popis stanovništva koji će u BiH biti izvršen nakon 21 godinu, koštat će 46 miliona KM.