BiH
15

Vijeće ministara usvojilo plan za popis stanovništva, delegacija EUROSTAT-a dolazi krajem maja

FENA
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za statistiku BiH, usvojilo je Financijski plan za popis stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. i formuliralo pitanja koja se odnose na državljanstvo, etničku pripadnost, vjeru i materinski jezik.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH je donijelo potrebne odluke koje su preduvjet za provedbu popisa stanovništva u oktobru ove godine. Pitanja o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju, o vjeri i materinskom jeziku bit će poluotvorenog tipa.

Pitanje u vezi s državljanstvom sadržavat će obvezne odgovore: Bosne i Hercegovine, BiH i druge države, druge države i bez državljanstva, te mogućnost izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu. Šifarnici će se raditi nakon popisa, a u jedinstvenoj bazi podataka bit će evidentirani svi odgovori.

Nakon usvajanja ovih odluka na upit agencije FENA iz EUROSTAT-a su ponovili da će o svemu zauzeti konačan stav kada Misija EUROSTAT-a bude došla u BiH, a pred javnost bi sa svojim stavovima trebala izaći tek 31. maja.

"EUROSTAT, kao predsjednik Međunarodnog praćenje rada Zavoda za popis stanovništva i kućanstava u BiH, će objaviti javnu poziciju do 31. maja nakon posjete Misije Upravnog odbora koja je predviđena za posljednju sedmicu u maju. Prije tog datuma nećemo davati dalje komentare na popis stanovništva u Bosni i Hercegovini", stoji u odgovoru.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kazao je ove sedmice da je, kada je u pitanju popis, potrebno tehnički prilagoditi pitanja koja će se naći na popisnici sa zahtjevima softvera za obradu podataka te najavio da će popisnica vrlo brzo biti objavljena u Službenom listu i dostupna javnosti.

Na pitanje da li će se sabirati odgovori gdje su se, naprimjer, građani izjasnili kao Bošnjaci i Muslimani, on je rekao da se to neće raditi, osim ako se na nivou BiH postigne dogovor o tome.

"U svom radu statističke institucije se moraju rukovoditi evropskim standardima i ne mogu se sabirati odgovori koji imaju drugu šifru", rekao je Milinović, naglašavajući da svaki odgovor prilikom obrade dobije svoju šifru.

U vezi s izjašnjavanjem o jeziku, Milinović je prokomentirao da se u popisnici ne nalazi odgovor bošnjački jezik, jer on ne postoji, već tri službena jezika - srpski, bosanski i hrvatski, ali da se i svaki drugi odgovor upisuje i dobija drugu šifru.

Prema Financijskom planu, bruto troškovi popisa iznosit će 46.489.665 KM. Logo popisa bit će "Popis BiH 2013.", na oba pisma. Slogan popisa je "Moj korak u budućnost". Vijeće ministara BiH zadužilo je i entitetske geodetske zavode da riješe preostala pitanja u vezi s kartografijom.