BiH
22

Do sada u BiH verifikovano oko 20.000 predmeta nestalih lica

SRNA
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Vijeće ministara BiH usvojio je danas Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice prema kojoj je Institut za nestala lica do sada verifikovao oko 20.000 predmeta nestalih, što je oko 75 posto od ukupnog broja nestalih u BiH.

Prema ovoj informaciji, proces verifikacije se nastavlja, jer mora biti završen za sva lica koja se još vode kao nestala, saopćeno je iz Vijeće ministara BiH.

Institut za nestala lica BiH ubrzaće proces verifikacije predmeta nestalih, te će u vezi sa tim, redovno, a najmanje jednom godišnje, posredstvom Vijeća ministara izvještavati Zajedničku komisiju za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, s ciljem izvršavanja odluka Ustavnog suda BiH, pokrenuti inicijativu za harmonizovanje Zakona o nestalim licima i entitetskih zakona koji regulišu prava civilnih žrtava rata u BiH.

Ovo ministarstvo zaduženo je da pokrene postupak pregovora za izmjenu i dopunu Sporazuma o preuzimanju uloge saosnivača za Institut za nestala lica BiH sa Međunarodnom komisijom za nestala lica (ICMP), u skladu sa mišljenjem Vijeća ministara i inicijativom ICMP-a.

Ovim zaduženjem biće pokrenut postupak izmjena i dopuna Sporazuma o preuzimanju uloge saosnivača za Institut, sa ICMP-om, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviće ovu informaciju i mišljenje Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.