BiH
0

Do kraja godine moguće vizne olakšice za pojedine kategorije bh. građana

FENA
Efekti pregovora koje je BiH 30. maja počela s Evropskom komisijom o Sporazumu o readmisiji i Sporazumu o olakšanju viznog režima mogli bi do kraja godine rezultirati viznim olakšicama za određene kategorije građana BiH.

Ovo su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu, održanoj povodom početka pregovora s Evropskom komisijom 30. maja u Briselu, saopćili šef bh. delegacije za pregovore o Sporazumu o readmisiji i Sporazumu o olakšanju viznog režima Bakir Dautbašić i pomoćnik ministra vanjskih poslova za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković.

Kako je kazao Dautbašić, razgovori su za sada neformalni, jer Delegacija Evropske komisije još nije dobila mandat od Vijeća Evropske unije. Međutim, mandat bi trebao biti odobren do kraja ljetne pauze te bi početkom jeseni trebali početi i formalni razgovori.

Dautbašić je kazao da su predstavnici Evropske komisije bili impresionirani šta je BiH postigla u oblasti readmisije u posljednje vrijeme. BiH je sklopila ugovore o readmisiji sa svim zemljama Šengenskog ugovora osim Francuske i Finske i s većinom drugih zemalja EU i regiona.

Ovo je, uz uvođenje biometrijskih pasoša, osnovni uvjet da bi BiH mogla tražiti ukidanje viznog režima za svoje građane, naglasio je Dautbašić. Prema njegovim riječima, ovim ugovorom bi se BiH obavezala na određenu politiku imigracije. Broj ilegalnih imigranata u BiH je sada minimalan, a u toku je i izgradnja imigrantskog centra kod sarajevskog aerodroma u kojem se prihvat prvih imigranata može očekivati do kraja godine.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković je rekao da je bh. strana na pregovorima u Briselu zatražila olakšice viznog režima za devet kategorija bh. građana.

Na toj listi su nosioci diplomatskih i službenih pasoša, za koje se traži ukidanje viza, ali postoji obaveza da se uredi i ova problematika, posebno za službene pasoše.

Za studente, naučnike, univerzitetske profesore i akademike zatraženo je izdavanje višekratnih viza ili njihovo izdavanje na duži rok, isto kao i za bh. novinare. Za učenike osnovnih i srednjih škola je zatraženo da se prilikom zajedničkih putovanja (ekskurzija) oslobode plaćanja konzularne takse, dok je za poslovne ljude zatraženo izdavanje viza na duži rok.

Zbog značaja sportista i kulturnih radnika za promociju zemlje za njih je zatraženo izdavanje viza na duži rok.

Vizne olakšice su zatražene i za pripadnike legaliziranih vjerskih zajednica, imajući u vidu njihovu ulogu u očuvanju identiteta bh. dijaspore.

Olakšice su zatražene i za zaposlene u kompanijama koje se bave međunarodnim špediterskim poslovima, a za članove posada civilnih aviona je zatraženo oslobađanje od viznog režima.

Ovo, međutim, ne mora biti konačan spisak. Naprimjer, olakšice bi se mogle tražiti i za bolesne građane kao i za one koji u zemljama EU imaju blisku rodbinu.

Perković smatra da su ovo kategorije koje bi u startu trebalo da imaju prioritet i opravdanje, a olakšice njima omogućit će liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Konačan je cilj da se BiH nađe na tzv "bijeloj šengenskoj listi", odnosno među zemljama koje imaju slobodan vizni režim sa zemljama EU.