BiH
2

DNZ i SPP korak do predizborne, izborne i postizborne koalicije

FENA
Delegacije Demokratske narodna zajednica Bosne i Hercegovine (DNZBiH) i Stranke pravde i povjerenja (SPP) predvođene predsjednicima stranaka Rifatom Dolićem i Živkom Budimirom sastale su se u Bihaću.

Tema razgovora bilo je definiranje principa za predizbornu, izbornu i postizbornu saradnju i koaliciju ove dvije stranke na predstojećim Općim izborima u BiH 12. oktobra 2014. godine.

Nakon dvosatnog sastanka predsjednici su kazali da su to prijateljske i programski srodne stranke koje imaju visok stepen suglasnosti oko svih strateških pitanja i oko budućnosti BiH i njenih građana. Dodali su da ih samo tehnička pitanja dijele od postizanja dogovora i potpisivanja sporazuma o predizbornoj, izbornoj i postizbornoj koaliciji.

Učesnici razgovora su jednoglasni u ocjeni da je ovakav vid saradnje višestruko koristan, da racionalno ukrupnjava političku scenu, te da razočaranom i višestruko prevarenom biračkom tijelu nudi prihvatljivu alternativu.

Delegacije DNZ BiH i SPP-a, na kraju razgovora donijele su zaključak da principe i sporna pitanja za sporazum usaglase u roku od 15 dana, saopćeno je iz Pres-službe DNZBiH.