BiH
0

Djevojčice i dječaci u pletenoj odjeći poput pravih manekena prošetali pistom

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Udruženje žena za očuvanje rukotvorina "Udružene", uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i USAID-a organiziralo je večeras u Sarajevu modnu revija ručno pletenih artikala za djecu koje izrađuju žene iz BiH, a plasiraju se na inozemno tržište.

Predsjednica Udruženja žena za očuvanje rukotvorina "Udružene" Nadira Mingasson kaže da je namjera tog događaja bila javnosti prezentirati njihove proizvode, ali i generalno aktivnost Udruženja, koje djeluje nešto više od godinu dana.

"Modna revija je i prilika za senzibilizaciju domaće i strane publike da bi se, kupovinom naših proizvoda i finansijskom pomoći, podržale dalje aktivnosti i razvoj Udruženja", kazala je. Precizirala je da su proizvodi ručno rađeni od prirodnog materijala.

I ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Anne Vibeke Lilloe večeras je istaknula značaj tog projekta koji omogućava ženama da privređuju i ekonomski se osamostale. To ih, kako je kazala, čini ravnopravnim članicama društva.

Sally Barth, supruga direktora Misije USAID-a Davida Bartha pridružila se organizaciji tog događaja, a u izjavi za novinare kazala je da joj je bila namjera pomoći bh. ženama. Istaknula je značaj tog projekta u okviru kojeg nastaju ručno rađeni proizvodi koji se potom prodaju u Evropi i Japanu.

"Mislim da je ovo izvrstan projekt i da im pružamo kvalitetnu podršku na ovaj način", kazala je ona.

Nevladina organizacija "Udružene" dobrovoljno je udruženje žena koje ima za cilj zaštitu, promociju i očuvanje bh. rukotvorina, očuvanje digniteta žena pletilja, prenos tradicionalnih vještina na mlade naraštaje, kao i stvaranje povoljnih uvjeta za kreativno stvaralaštvo žena pletilja.

U okviru misije Udruženje nastoji omogućiti i ženama žrtvama rata iz BiH da se kroz kreativnost i lični angažman ponovo uključe u normalne životne tokove, dok im se socijalna i psihička podrška pruža kroz aktivnosti partnera u projektu - nevladine organizacije Medica Zenica.

Svaki proizvod udruženja "Udružene" je jedinstven i ručno rađen tradicionalnim tehnikama pletenja, kukičanja i vezenja, a većina proizvoda je napravljena od vune i pamuka čiji proces prerade poštuje stroge ekološke standarde.

Revija je uriličena u Domu Oružanih snaga BiH, a modele su nosila djeca koja nisu profesionalni manekeni.