BiH
0

Đerić: Novac za sanciju šteta uzeti od tajkuna, a ne od radnika i penzionera

FENA
Vlast i opozicija u Republici Srpskoj, i prije nego što su predložene mjere za sanaciju šteta koje su izazvale majske poplave, iznose suprostavljene stavove o tom pitanju, a posebno načinima finansiranja oporavka RS-a.

Za opoziciju nije prihvatljivo da se uzimaju sredstava od radnika i penzionera za sanaciju stanja izazvanih poplavama, dok iz pozicije odgovaraju da nisu čuli koje to druge konkretne mjere predlažu opozicionari.

Šef kluba poslanika Partije demokratkog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Zoran Đerić ističe da od Vlade nisu čuli šta će uraditi u naplati prihoda od, kako kaže, tajkuna u RS-u te kako misli naplati stotine miliona KM iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, ali i drugih firmi koje duguju budžetu.

-Opet donosimo zakone koji će najviše pogoditi radnike, penzionere i privrednike, a tajkune koji su se obogatili na račun RS-a ne vidimo da se nalaze u predloženim Vladinim zakonima – kazao je Đerić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

S druge strane, za vlast je rješenje da se, prvenstevno, kroz Fond solidarnosti kao instrument za provođenje mjera sanacije i obnove, utroši najveći dio sredstava za pomoć stanovništvu, poljoprivredi te obnovi infrastruktura.

Predsjendik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić kaže da svako onaj ko predlaže mjere sanacije treba da predloži i gdje su novci za sanaciju.

On navodi da u budžetu RS-a nema tih sredstava, a pretpostaviti je da će biti i pad prihoda do kraja godina.

-Može se ići na oporezivanje poslodavca ili primaoca – rekao je on i naveo da će i međunarodna pomoć biti skromna ili u kreditima.

Po njegovim riječima, za vrijeme bivše vlasti ostavljeno je dvije trećine dugova, a i oni iznosi koji nisu iz tog vremena, došli su na naplatu.

U opoziciji su bili suzdržani i prilikom određivanja datuma posebnog zasjedanja parlamenta RS-a, jer smatraju da je do petka, 13. juna, suviše kratak rok da se upoznaju o Vladinom prijdlogu zakona za sanaciju šteta.

Međutim, iz vlasti im odgovaraju da su kontradiktorni, jer su još ranije tražili brze mjere za sanaciju šteta.