Ustavni sud BiH
1

Djelimično prihvaćen Tihićev zahtjev za Izborni zakon RS

SRNA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Ustavni sud BiH zaključio je danas da odredbe člana 4, stav 1, i člana 6, stav 1 i 3, Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH, dok su odredbe člana 3, stavovi 2 i 4, i člana 11 Zakona koji se odnosi na izborne jedinice,u skladu sa Ustavom.

Ustavni sud donio je ovu odluku razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Sulejmana Tihića.

Član 4, stav 1, Zakona predviđa da Republička izborna komisija nadzire rad gradske, odnosno opštinske izborne komisije i biračkog odbora i ukazuje tim organima na kršenje izbornih propisa, daje odgovarajuća uputstva i traži preduzimanje mjera u skladu sa zakonom u saradnji i po ovlašćenju Centralne izborne komisije BiH.

Član 6, stav 1, predviđa da opštinska izborna komisija nadgleda i kontroliše rad Centra za birački spisak, dok stav 3 predviđa da opštinska izborna komisija objedinjuje rezultate izbora sa svih biračkih mjesta u opštini, posebno za svaki organ za koji je vršen izbor, i dostavlja ih Republičkoj izbornoj komisiji i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Ustavni sud BiH održao je raspravu povodom zahtjeva Tihića za ocjenu ustavnosti Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja,a odluku u ovom predmetu donijeće na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila 14. septembra 2010. godine Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, a kojim je definisano da ta imovina bude uknjižena na Srpsku.

Nakon usvajanja ovog zakona Tihić je najavio da će tražiti od Ustavnog suda BiH njegovo poništavanje,jer smatra da je ovim aktom "prekršen Ustav i zakoni BiH" i da je BiH "jedini vlasnik cjelokupne državne imovine".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko suspendovao je 5. januara prošle godine Zakon o statusu državne imovine u RS, sve dok se Ustavni sud BiH ne izjasni o Tihićevom zahtjevu.