Coca-Cola Sarajevo Holiday Market
0
Djeda Mraz uveseljava sarajevske mališane
Komentari (131)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Bukvalno svako djete zna za djed mraza, i ne treba im uskraćivati djetinstvo.Nije važno koja je religija u pitanju, to je samo jedna slika, uspomena koja ostaje u srcu dugo i kome to smeta samo je ljubmoran na njihovo djetinstvo :) (a znam da će se mnogi javiti), Pišem pošto znam kakvih će biti komentara ali stvarno ne trebamo se zamarati mržnjom i sličnim, jedan veliki grad kao Sarajevo ako se misli razvijati mora imati sličnih sadržaja.
e moji primitivci, zasto bi vam smetale lijepe stvari? nazad u vukojebinu i tamo prosipajte mrznju! primitivci, nacionalisti i šovinisti svih zemalja, jebite se!
Nama bošnjama nije važno povodom čega se nešto slavi,samo neka se poklanja,jede i pije, mi sretni i zadovoljni.
Ali niko da odgovori na gore postavljeno pitanje zašto Djed Mraz ili Djed Božićnjak ili Santa Claus ili Sinterklaas dolazi u kršćanskim tradicijama uz Božić i na ulicama pjeva pored okićene jelke (Božićnog drvceta) pjesme o Božiću? Znači li to da ima i božićni i novogodišnji Djed Božićnjak ili je to u kršćanskoj tradiciji spojeno zbog Silvestrova/Nove godine?
imena u islamu su jako bitna, roditelji ce pred Bogom odgovarati za imena koja su dala djeci, zato je jako bitno kako ce se dijete zvati
Šta moram učiniti da se ne sretnemo na onom svijetu? Samo reci ako treba piti piću ako treba postiti postiću.
vjeruje srbo i rvat,u isusa., za neke je to bog za neke je to sin boziji za neke je neznam vise sta,ja nebih bio musliman da nevolim Isa pejgambera,ali mi je to logicno da nemoze biti insan sin boga jer boga jos niko od nas nije vidio.ali oni vjeruju u to i u tog nikolu svetog koji leti i donosi djeci poklone. jah za koji dan je taj bozic ni oni sami neznaju sta je to jer pitaj jednog u spaniji i pitaj jednog u keniji sta je to bozic, imat ce razlicite odgovore. al sve je to istina citava ta vjera je istina, a milion nekih varijanti i sta ja znam sve.
joj partizan srce moje dobro,jesi ti fin,jao i ja zivim zato da svakom dobro cinim,jah,svi smo mi super i svako svakog voli...samo da ti je granatatw raznjela citavu porodicu isto bi mislio tako ..hvala
kako mi je drago sto ima taj deda mraz..stvarno,kad bih doso mom djetetu ja bih puco u njeg....da bog mili sacuva,mene od vlaskih vise govana
Znam dobro kako Sinterklaas izgleda. Oni nisu ni ista osoba, vec su Amerikanci uzeli za Santa Clausa ime od Sinterklaasa. Takodjer je cinjenica da je Sinterklaas baziran i na Odina i na Sv. Nikolu od Myre. Po izgledu i detaljima oko slavlja na Odina, a po odjeci i darovanju djece na Sv. Nikolu koji je volio djecu i bio dobrocinitelj. Americki Santa Claus ima vise Germanskih karakteristika nego karakteristika Sv. Nikole, kao napr. 8 reindeers (Odin je imao bjelog konja sa 8 nogu, Sinterklaas bjelog konja), Odin je imao bradu veoma dugu kao i Sinterklaas i Santa, dok je Sv, Nikola imao kracu. Odin je imao kapu vise slicnu Santa-i. Odjeca je kod Santa inspirirana na zimu i Coca-colu. Odin je leti sa svojim konjem kroz nebo u decembru, Skandinavski ne-krscanski djed mraz je zivio u Greenland, imao je zenu Hella = svetlost (nasa mrs. claus). Elfs takodjer nisu krscanska bica. itd. No i sam Bozic je paganskog Europskog porijekla, Yule, Jol, midwinter, solstice.
Pogledah slike Sinterklaasa. Liči na Djeda Mraza koliko i na Sarumana.
Tacno, izmjesali narodne obicaje sa vjerskim. Vazi za sve nas, samo sam u ovom slucaju spomenula Bosnjake (pripadam Bosnjacima) zbog komentara o \'\'medjunarodnim\'\' imenima, koja su i nasa koliko i od ostalih Slavena.
Da li Holanđani pored njega poznaju još nekog ko u ovim decembarskim danima donosi poklone ili je on jedini? Je li posjećuje djecu na Novu Godinu kao naš Djed Mraz?
U Holandiji/ Belgiji je u crvenom, nosi mitru ali crvenu, ima bjelog konja (kao Odin), skojim hoda po krovovima (odin je letio), ima crnog pomocnika/slugu, i dolazi s njima zajedno iz Spanije sa brodom. Izgleda kao Odin, brada, star, stap.
Odbacili su preci i slovenska imena da bi uzela biblijska. Još ukomponovali naše stare običaje sa novim vjerama pa nastade krsna slava i kumstvo koje nijedna neslovenska crkva ne poznaje ili saljevanje strave koje ne poznaju nijedni drugi muslimani.
E ti pokazujes sto je problem sa mnogim Bosnjacima. Odbacili su nasi pretci svoja Slavenska imena da bi primili Arapska, odbacili (ne svi srecom) dio svoje pred-islamske kulture, da bi poceli islamsku smatrati svojom, ne realizirajuci se da vjerska i narodna kultura nisu jedno (vazi i za ostale Balkance koji to dvoje mjesaju). Arapski krscani se zovu Fuad, Salih, Tarik, jer su zadrzali svoju Arapsku kulturu i imena, ponosni su na to, dok nasi po tvom misljenju i onih slicnim tebi ne d\'o Bog da nazovu djecu Slavenskim imenima kao Vesna, Zlatko, Sanja, jer su to odmah \'\'medjunarodna\'\' i otpadaju od svoje kulture. E varas se tu, jer su to mnogi nasi muslimani vec uradili kad su zaboravili (ne svi srecom) svoje Europsko porijeklo i kulturu (bas kao i ovog vise paganskog Djeda Mraza!)
Sveti Nikola je u bijelom, ima kapu sa križem i dolazi zajedno sa anđelima i vragovima. Djecu obilazi u noći sa 5. na 6. prosinac/decembar