Radionica u okviru SPIS-a
0

Dječaci i djevojčice u Posušju komuniciraju za društvene promjene

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U sklopu zajedničkog projekta UNICEF-a i EU "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini" (SPIS) u 11 općina u BiH od 16. maja do 8. juna održavaju se jednodnevne radionice na temu "Interkulturalni dijalog - dječaci i djevojčice komuniciraju za društvene promjene".

Jedna od tih općina je i Posušje u kojem su dječaci i djevojčice Osnovne škole "Ivana Mažuranića" na edukativan ali zanimljiv način uz edukatore Udruženja "Infohouse" koje je partner u SPIS-u učili o tome kako poštivati osobna uvjerenja i mišljenja, poticati slobodno zastupanje svog mišljenja i slobode mišljenja drugih, razumijevati i tolerirati drugačije mišljenje i uvjerenje.

Na jednostavan i djeci pristupačan način kroz vježbe i edukativne igre djeca su lako mogla sama zaključiti kako su razlike bogatstvo a ne problem. Jedna od njih je bila ta da u parovima napišu po čemu se jedni od drugih razlikuju i po čemu su slični, a mnogi su ostali iznenađeni kada su vidjeli da neko može imati isto mišljenje kao i oni. Jedan od parova bili su Ante i Željka. Nakon što su popunili piramide različitosti i sličnosti, Ante je ostao zaprepašten:

"Oboje volimo akcijske filmove?! Ne mogu da vjerujem da djevojčica voli akcijske filmove! Ja sam mislio da one sve samo gledaju ljubavne filmove i plaču!", kazao je iznenađeni Ante.

"To me baš pozitivno iznenadilo. Vidio sam da imamo mnogo više zajedničkih osobina, ali i da razlike koje imamo nisu tolike da bi nam to pravilo problem da budemo prijatelji", kazao nam je Ante.

Najblje prijateljice Jelena i Lucija zaključile su pak kako uz mnoštvo sličnosti koje ih povezuju imaju i jednu "veliku" razliku: Jedna navija za Real a druga za Barcelonu!

"Svijet ne bi bio nimalo zanimljiv kada bismo svi mislili isto, i kada bi svi voljeli iste stvari. Stvar je upravo u različitosti, i u tome da nas te različitosti mogu povezati", kaže Jelena, dok njena drugarica Lucija kaže kako će sa zadovoljstvom naučeno na radionici podijeliti sa svojim prijateljima.

"Radionica je korisna, naučila sam da smo svi isti a po mnogo čemu različiti", dodaje Kata. Radionicom su zadovoljni i Kristijan, Marko, Ivana, Ante, David i ostali učesnici koji su se odlično zabavili, ali i mnogo toga naučili.

"Nažalost, oni nemaju priliku često učestvovati u ovakvim aktivnostima, i zaista bismo voljeli kada bi ovo trajalo duže i kada bi moglo biti obuhvaćeno više djece. Metode mi se sviđaju i neke ću vjerojatno primijeniti i na časovima razredne nastave", kaže suradnica na projektu Ivana Banožić, nastavnica hrvatskog jezika u OŠ "Ivana Mažuranića" u Posušju koja je ujedno i škola sa najviše učenika u BiH.

Reakcijom djece na radionice zadovoljna je i edukatorica Emina Bečić iz "Infohousea".

"Ovo mi je nakon Tešnja druga radionica, i mogu reći da su djeca u oba grada odlično reagirala u radionicu, a tako će vjerujem biti i tokom nastavka radionica. Grupe su izabrali nastavnici, direktori škola i školski pedagozi", kaže Emina Bečić.

Projekat "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini" zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

U fazi III SPIS programa (2011.-2012.) ciljne općine su: Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor, Tešanj, Velika Kladuša i Brčko distrikt. Program Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu BiH u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta. Ciljne grupe programa su donosioci politika i stručni radnici koji provode reformu sistema socijalne zaštite, kao i ranjive kategorije djece i porodica