Dan koji dugo neće zaboraviti
0

Djeca fascinirana vještinama sarajevskih specijalaca

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U sklopu kampanje "Jači brži bolji", koja se provodi u saradnji s Policijskom misijom EU (EUPM), danas je u Sarajevu upriličena prezentacija opreme, tehničkih sredstava i naoružanja te svakodnevnih aktivnosti pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo (KS).

Sudionici prezentacije bili su učenici osnovnih i srednjih škola s područja KS-a - Zavoda za specijalno obrazovanje i dogoj "Mjedenica", OŠ "Edhem Mulabdić" OŠ "Safvet-beg Bašagić", OŠ "Pofalići", OŠ "Aleksa Šantić" i OŠ "Mirsad Prnjavorac", kao i Četvrte gimnazije iz Ilidže.

Kako je istaknuo glasnogovornik MUPKS-a Irfan Nefić, prezentacija u prostorijama policijske Jedinice za specijalističku podršku organizirana je radi jačanja saradnje s lokalnom zajednicom i povjerenja u rad policijskih struktura, kao i uopće izgradnje boljeg imidža policije u društvu.

Učenici i njihovi nastavnici bili su u prilici uvjeriti se u visoki nivo obučenosti i opremljenosti policijskih snaga za obavljanje svakodnevnih, ali i specifičnih zadataka na očuvanju javnog reda i mira i suzbijanju različitih oblika kriminaliteta.

Gostima su prezentirani oprema i naoružanje Jedinice za specijalističku podršku MUPKS-a, oprema u posjedu Odjeljenja krim-tehnike i Odjeljenja za kontradiverzionu zaštitu (KDZ).

Posebno zanimanje posjetitelja potaklo je demonstriranje kondicionih vježbi i borilačkih vještina "specijalaca", prezentiranje uređaja tzv. detektora laži, kao i stacionarnih i mobilnih radara za mjerenje brzine sudionika u saobraćaju, te predstavljanje "službenih" pasa.

Učenicima su uručeni prigodni pokloni i promotivni materijal koji svjedoči o potrebi jačanja saradnje građana i pripadnika policije na ostvarivanju višeg nivoa lične i imovinske sigurnosti, kao i o neophodnosti suzbijanja svih oblika kriminaliteta radi poboljšanja ukupnog sigurnosnog okruženja.