BiH
8

Disciplinski postupci protiv Aljić i Ćorića u Graničnoj policiji BiH

Piše: E. G.
Disciplinska komisija Granične policije je pokrenula disciplinski postupak protiv bivše načelnice Centralnog istražnog ureda Amre Aljić i šefa Odsjeka za istrage Drage Ćorića.

Nakon što je u Graničnoj policiji BiH pronađen nelegalan uređaj za prisluškivanje telefonskih razgovora, direktor GP BiH Zoran Galić je smijenio Aljić sa funkcije koju je tada obavljala i premjestio je na mjesto savjetnice.

Tužilaštvo je donijelo odluku da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela, nakon čega je Disciplinska komisija pokrenula postupak, a GP je prema informacijama kojima raspolažemo uložila žalbu na odluku Tužilaštva.

Protiv Aljić je pokrenut disciplinski postupak zbog toga što navodno tokom obnašanja dužnosti načelnice Centralnog istražnog ureda, u periodu od oktobra 2012. godine do 16. septembra 2014. godine, nije poduzela mjere i radnje propisane Uputstvom o evidencijama i njihovom vođenju u GP, jer nije prilikom provođenja posebnih istražnih radnji poduzela mjere i radnje koje su sprovođene u skladu s propisanim pravilima, odnosno u skladu s Pravilnikom o provođenju posebne istražne radnje nadzora i tehničkog snimanja telekomunikacija Granične policije BiH.

Aljić nije, navodi se u obrazloženju postupka, pismeno ovlastila nikoga od policijskih službenika da upravlja i rukovodi resursima iz oblasti nadzora i tehničkog snimanja telekomunikacija, niti je pismenim putem upoznala direktora GP o naredbama Suda za nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija.

Na teret joj se stavljaju teže povrede službene dužnosti u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima BiH i povreda Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH.

Prethodno je okončan prvostepeni disciplinski postupak protiv Branka Mijatovića u ovom slučaju.

Istog dana kada je doneseno rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv Aljić i Ćorića, 20. novembra, nekoliko sati nakon toga, u GP je iz Tužilaštva BiH stigla naredba o provođenju istrage protiv članova Disciplinske komisije zbog ranijeg razdvajanja slučajeva u okviru jednog predmeta. Disciplinskoj komisiji se stavlja na teret da su time, navodno, zloupotrijebili položaj tako što su, ukoliko se protiv više osoba vodi disciplinski postupak u sklopu jednog predmeta, slučaj razdvajali tako da svaki od njih bude zaseban predmet.