BiH
3

Disciplinski centar u Tuzli za pet godina rada prihvatio 154 maloljetnika

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona obilježio je danas pet godina rada, a u tom periodu kroz ovaj centar prošla su 154 maloljetnika.

Nadležni sudovi su u Disciplinski centar uputili 108 maloljetnih osoba, dok je na molbe porodica i bližih srodnika u centar upućeno još 46 maloljetnika.

Prema važećim zakonskim propisima maloljetne osobe koje su počinile određena krivična djela u Disciplinskom centru su mogli boraviti najduže 20 dana. Međutim, usvajanjem novog federalnog zakona boravak maloljetnih prestupnika je produžen na tri mjeseca, a Disciplinski centar uskoro će promijeniti ime u Odgojni centar.

Nova zakonska rješenja za sobom povlače i nova zapošljavanja, a vršilac dužnosti direktora Denis Husić naglašava kako centar kuburi s nedostatkom stručnih kadrova i prostorom. Kroz centar je u minulom periodu prošlo oko 3.000 maloljetnika, a uposlenici su sa njima radili na prevenciji maloljetničke delikvencije.

Maloljetnici koji su posjećivali Disciplinski centar imali su na raspolaganju informatičku radionicu, fitnes kabinet, prostorije za odmor, zabavu i druženje.

"Broj recidiva je mali, ali tačnu statistiku o tome vodi Centar za socijalni rad. U ovom centru trenutno radi pet stručnih osoba (pedagog, psiholog, socijalni psiholog, socijalni radnik i pravnik), te još 10 pripavnika", navodi direktor Denis Husić.

Osim u Tuzli Disciplinski centar za maloljetnike egzistira još i u Sarajevu.