Ugledna delegacija
0

Direktorica Muzeja holokausta u Washingtonu posjetila Galeriju 11/07/95 u Sarajevu

T. K.
Foto: Galerija 11/07/95
Foto: Galerija 11/07/95
Direktorica Muzeja holokausta u Washingtonu (United States Holocaust Memorial Museum) Sara J. Bloomfield posjetila je jučer Galeriju 11/07/95 u Sarajevu.

Sara J. Bloomfield već je 24 godine na čelu Muzeja Holokausta, najvažnijeg i najuglednijeg američkog memorijala posvećenog žrtvama holokausta. Delegaciju Muzeja holokausta, koju su pored direktorice Bloomfiel činili i Emil Kerenji i Nadia J. Ficara, kroz stalnu i privremene postavke Galerije 11/07/95 proveli su galerijski kustosi, koji su predstavili misiju i viziju Galerije, kao i priče iza izloženih fotografija.

Nakon posjete, direktorica Muzeja holokausta napisala je sljedeće: "Hvala vam na važnom doprinosu učenju o našoj prošlosti, omogućavajući nam da je sagledamo kao pouku i opomenu za budućnost. Rad Galerije je inspiracija za sve nas da kao ljudi idemo naprijed i da činimo više i bolje u narednim vremenima. Zahvalni smo što ste partner u našem zajedničkom cilju sjećanja i obrazovanja".

Dio fotografija Tarika Samaraha koje su trenutno izložene u Galeriji 11/07/95 i koje čine njenu stalnu postavku, bio je također izložen u Muzeju holokausta u Washingtonu. Izložba pod naslovom "Ostavljeni u Srebrenici – deset godina poslije" (Abandoned at Srebrenica – Ten Years Later) postavljena je 2005. godine, uz desetu godišnjicu genocida u Srebrenici.

Umrežavanje s drugim institucijama koje se bave temama čuvanja sjećanja, suočavanja s prošlošću, važan je aspekt rada i djelovanja Galerije 11/07/95.