Banja Luka
25

Direktor dao ostavku nakon šokantnih otkrića: Šta se dešavalo u dječijem Domu "Rada Vranješević"

M. G.
Dom "Rada Vranješević" (Foto: Twitter)
Dom "Rada Vranješević" (Foto: Twitter)
Nakon što su jutros u Bosanskoj Gradišci pronađene dvije štićenice banjalučkog dječijeg Doma "Rada Vranješević", koje su sinoć pobjegle iz njega, barem za sad, stavljena je tačka na slučaj koji je proteklih dana potresao BiH.

Naime, od septembra 2020. godine jednoj štićenici ovog doma za sada nepoznata osoba je slala pisma, te poruke putem društvenih mreža.

Policijska istraga, kao ni ona interna u domu, nije polučila značajnije rezultate, a ista djevojčica (13), koja je dobijala pisma 17. decembra prošle godine se povjerila vaspitaču da ju je seksualno napastvovao portir koji radi u domu.

Nakon ove prijave, protiv portira čiji su inicijali A.K. je pokrenut disciplinski postupak, ali tročlana disciplinska komisija nije utvrdila postojanje sumnje u optužbe koje je iznijela djevojčica.

Sve što je komisija u tom periodu uradila jeste da je portira disciplinski kaznila sa 20 posto od plaće u periodu od tri mjeseca, jer je "prekoračio odnos radnik - štićenica doma".

U međuvremenu, pojavili su se novi dokazi i prijave zbog čega je A.K. uhapšen 29. januara, te mu je, nakon saslušanja kod dežurnog tužioca određen jednomjesečni pritvor.

Zbog svega ovoga, Vladimir Kajkut, direktor Doma Rada Vranješević, izjavio je jučer da podnosi ostavku na mjesto direktora ove ustanove.