BiH
1.5k

Diplome za 6.369 studenata Univerziteta u Sarajevu, koliko njih će raditi u struci?

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je u sarajevskoj dvorani Juan Antonio Samaranch (bivša Zetra) održana svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu.

Na svečanosti koju Univerzitet u Sarajevu organizuje jedanaesti put u svojoj historiji, promovirano je 6369 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, a svim završenim studentima prvog i drugog ciklusa studija uručene su diplome.

U prvom ciklusu studija, 25 diplomanata je odlikovano Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu koje se dodjeljuje za ukupnu prosječnu ocjenu iznad 9.50, Srebrenom značkom je odlikovano 69 diplomanata (prosječna ocjena iznad 9.00), a Povelju Univerziteta dobilo je pet diplomanata (odlikovanje za najboljeg studenta određenog fakulteta ili akademije čija je prosječna ocjena između 8.00 i 9.00.)

Najbolji studenti prvog ciklusa studija sa prosjekom 10.00 su Mirza Pašić sa Mašinskog fakulteta, te Sead Delalić i Harun Hindija sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Među studentima drugog ciklusa studija je i 59 najboljih. Zlatnom značkom odlikovano je 15 magistranata, Srebrenom značkom 40, a četiri studenta dobili su Povelju Univerziteta u Sarajevu. Najbolji studenti drugog ciklusa studija u 2015. godini su Alija Bevrnja sa prosjekom 10.00 sa Mašinskog fakulteta i Belma Turković sa prosjekom 9.96 s Elektrotehničkog fakulteta.

Fuad Hajdarević je student prve godine odsjeka za automatiku i elektroniku master studija Elektrotehničkog fakulteta, a prije mjesec dana je završio bachelor studij.

"Lijepo je kad se zaokruži jedan ciklus, a nadam se da ću ovim tempom i nastaviti. Volio bih da jednog dana budem inžinjer elektrotehnike, stručnjak u svom polju i na taj način dam doprinos našoj zajednici i državi", kaže Fuad za Klix.ba.

U odnosu na druge fakultete, studenti s ovog fakulteta imaju veće šanse za dobijanje posla, a brojne firme nude prakse studentima Elektrotehničkog fakulteta, nakon čega imaju priliku za stalno zaposlenje u tim firmama.

Adna Hajdarbašić je upisala petu godinu Pedagoškog fakulteta i ističe kako se ona i njene kolege suočavaju sa problemom nemogućnosti obavljanja stručne prakse koja im je neophodna za polaganje stručnog ispita.

"Radi se šest mjeseci, puno radno vrijeme, bez ikakve financijske naknade, a to moramo proći kako bismo položili državni ispit. Od kolega čujem priče kako je jako teško naći posao, uglavnom dobiju ugovor na godinu dana. Od kolegica koje su dobile stalno zaposlenje, poznajem samo jednu, od generacije u kojoj je bilo 180 studenata", kazala nam je Adna i dodala kako brojni studenti sa diplomom Pedagoškog fakulteta rade u igraonama, produženim boravcima, dok je dobiti posao u struci i u školama gotova nemoguća misija.