U ponedjeljak otvaranje konkursa
0
Digitalna TV u BiH već u julu ili augustu
Komentari (53)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Hocel\' se s otim setoboxom moci gledati brezobrazni filmovi? :D
cuj 100/200 km..pa ne kupujem televizor :)) kupio sam za 50 km nedavno :)))
Ma neka je sve u Sarajevu i Banja Luci. 25 miliona KM ? Hahaha. To je prica za malu djecu. Potrosit ce se 15 miliona KM cca. , ostalo ide Bakiru i Lagumdziji u padze. Boze dragi, ovoj Bosni i narodu ni Chuck N. nemoze vise pomoci .
jesam li ja majmun?
U hrvatskoj ovi SetTopBox-ovi bili po 30-40 KM, a okod nas odmah 100-200 KM. Samo nek\' se otima od naroda. www.worldofbasketball.org
čija li će firma klapit posao vrijedan 25 miliona eura
Ja necu kupiti LCD ili Plazmu, pa gdje ce mi heklanje stajati?
Pa bolje mi je da umjesto placam ovih 100-200 KM skupim jos i kupim novi TV koji vec posjeduje to sto mi treba...ha ya
@heinrich I, da, i ne. Sve zavisi koliko para će domaće televizije uložiti u osavremenjavanje opreme, ne samo u pretvaranje analognog signala u digitalni, i odašiljanje takvog prema krajnjim gledateljima, uključujući i kablovske operatere; već zavisi i o kvaliteti kamera, miksera, rasvjete, kvaliteti scena u studijima, dakle o puno stvari. Najlakše je pretvoriti analogni signal u digitalni. Ima puno drugih stvari koje se moraju poboljšati prije same konverzije u digitalni signal. Kablovski operateri ne mogu na to uticati. Oni jednostavno reemitiraju signal kakav dobiju. Sad, trebalo bi biti da će signal biti kvalitetniji, ali, kažem opet, tu veliku ulogu igra i ostatak produkcije.
Znaci li ovo da ce kvalitet programa preko analogne kablovske televizije biti bolji?
@excalibur Zna čovjek šta priča. Nije isto MPEG2 i MPEG4 dekodiranje. Ovaj zadnji služi za High Definition emitiranje slike, te emitiranje većeg broja kanala po jednom multiplexu. U Hrvatskoj su bili krenuli sa eksperimentalnom digitalizacijom već prije 4-5 godina, i cijelo vrijeme su emitirali u MPEG2. Taj prijemnik košta oko 50-ak KM. Najave su da će se i u Hrvatskoj signal krenuti emitirati u MPEG4, a kod nas bi odmah trebalo biti tako, kad god da se uvede. Pošto mi realno kasnimo sa digitalizacijom, nama ne treba taj \'\'prijelazni\'\' MPEG2 sistem kodiranja. Svi noviji Full HD televizori već imaju ugrađen DVB-T MPEG4 prijemnik, dok u STB varijanti košta oko 100-200 KM. P.S. ne rade televizije ovo zbog toga šta žele, već šta moraju. Oni MORAJU osloboditi dio frekvencijskog spektra jer je taj već PRODAN telekomima. Plus, ne smijemo kasniti sa ostalim zemljama u okruženju, jer smo potpisali ugovore i moramo ih se pridržavat. Lijepi pozdrav.
ja od dnevnika nisam vidio bezobraznijeg \"filma\"
DVB-T Digital Video Broadcasting – Terrestrial ili ti zemaljska digitalna tv je tv koja se emituje digitalnim zemaljskim putem preko odasiljaca. Za njeno gledanje potreban kod novijih televizora dvb-t modul ili opcenito dvb box sa terrestrial tuner-om. Prednosti digitalne tehnologije su u odnosu na analognu puno vece (npr. kvalitet slike, tona i sam signal te manja zahtjevnost po same odasiljace u odnosu na analog). Digital time rules.
Tooooo sad će pretplata biti 20KM >_>
Hocu takodjer na ovom mjestu da izjasnim: PASTETAAAAAAAA!
Papčino i 3D je u HD, REZOLUCIJA SLIKE JE ISTA.
@alda: Ako signal primaš preko kabla onda nemaš ništa sa ovom promjenom. Ovo se odnosi isključivo na one koji signal primaju putem antene, tj. tzv. zemaljskom (terrestrial) mrežom. Njima će ubuduće biti potreban DVB-T dekoder, ako isti nemaju već ugrađen u aparatima, jer će se analogni sistem postepeno gasiti. Kablovski operateri imaju opciju da, ako već nisu, takođe pređu na digitalni sistem, u kojem slučaju korisnicima treba DVB-C dekoder, ili da sami konvertiraju signal i isti nastave slati analogno kroz svoj kabl.