BiH
145

DF izabrala novo rukovodstvo: Nećemo blokirati dogovore nove koalicije

Piše: E. S. H.
Sifet Podžić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sifet Podžić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas u prostorijama Općine Centar Sarajevo održana konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Demokratske fronte. Izabrani su predsjednik i potpredsjednici Glavnog odbora, potpredsjednici stranke, članovi Predsjedništva i generalni sekretar stranke.

"Danas je prvi put DF izabrao predsjednika Glavnog odbora, to je Goran Bulajić, ministar prostornog uređenja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Potpredsjednici glavnog odbora su Milan Mandilović, Suzana Galić i Admir Džafić. Potpredsjednici stranke su Ivana Robović, Samer Rešidat i Dženan Đonlagić", rekao je Sifet Podžić koji je danas ponovo izabran za generalnog sekretara stranke.

Podžić je dodao da se na sjednici raspravlja i o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

"Ostala je još jedna tačka, a to je pitanje raspisivanja izbora u stranci s obzirom da smo se Statutom se locirali na niži nivo. Osnovna organizacija više neće biti na općinskom nego na mjesnom nivou", kazao je generalni sekretar stranke.

Podsjetio je da je na pomolu nova koalicija na nivou Federacije i napomenuo da DF neće napuštati vlast na državnom nivou, Kantonu Sarajevu i Zeničko-dobojskom kantonu.

"Nova koalicija ima mogućnost da to učini sama, da nam kaže da više ne trebamo. Upitna je pozicija Milana Dunovića, ali on, kao ni DF neće praviti probleme. Dunović će potpisati Vladu koju predloži nova koalicija i DF nema ništa protiv novih saveza. Legitimitet u Federaciji imaju SDA i SBB i mi poštujemo volju naroda", naglasio je Sifet Podžić napominjući da Dunović i DF neće blokirati ništa što je u skladu sa zakonom.

Ministar prostornog uređenja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Goran Bulajić izabran je za predsjednika Glavnog odbora Demokratske fronte.

Goran Bulajić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Goran Bulajić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Bulajić je novinarima kazao da se na sjednici vode otvoreni razgovori i da je vrlo bitno da Glavni odbor u skladu sa statutarnim ovlaštenjima bude konstruktivan u razgovorima da bi mogli donijeti prave odluke. Kazao je da je teško pitanje o položaju stranke u narednom periodu.

"Predsjednik je ustvrdio da mi svoje pozicije u izvršnoj vlasti nećemo samovoljno napustiti. Do novih je koalicionih partnera da poduzmu odgovarajuće mjere. Na federalnom nivou je poznata situacija, a vodi se diskusija i o Vijeću ministara, pa ćemo kasnije imati neke konkretnije zaključke", kazao je Bulajić.