Hajrić potvrdio
19

Deset državljana BiH koji žive u mjestu napada na džamije na Novom Zelandu su dobro i zdravo

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji i na Novom Zelandu Mirza Hajrić stupio je u kontakt sa državljanima BiH koji žive u Christchurchu i može potvrditi da u današnjem bezumnom terorističkom napadu nema ubijenih niti povrijeđenih državljana BiH.

"Porodice Kafedžić i Šabić, ukupno deset naših državljana su dobro i zdravo ali veoma potreseni današnjim masakrom u džamiji koju redovno posjećuju. Samo je sticaj sretnih okolnosti i loše vrijeme, koje je danas zabilježeno u ovom gradu, uticalo da ni Fatima Kafedžić ni njena četiri sina i niko iz porodice Šabić nisu bili prisutni u džamiji tokom ovog terorističkog čina", naveo je ambasador Hajrić za Klix.ba.

Četiri osobe, tri muškarca i jedna žena uhapšeni su zbog ova dva napada. Uoči napada Brenton Tarrant je objavio manifest na 72 stranice u kojem je opisao kako je inspirisan norveškim masovnim ubicom Andersom Breivikom.

Također, australski terorista Brenton Tarrant do dolaska pred džamiju gdje je izvršio napad slušao četničku pjesmu "Karadžiću, vodi Srbe svoje".