Nema zaborava
202

Derviš Šito se prisjetio supruge koja je ubijena u masakru na Dobrinji: Iza mene je 30 godina razmišljanja

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U ulici Oslobodilaca Sarajeva iza broja tri, u naselju Dobrinja, danas je obilježena godišnjica masakra, a počast je odata devet sugrađana koji su tada ubijeni.

Delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Općinskog vijeća, Kantona Sarajevo te boračkih udruženja, položile su cvijeće na mjesto masakra u ulici Oslobodilaca Sarajeva iza broja tri, u naselju Dobrinja.

Na tom mjestu prije 30 godina, od tri agresorske granate poginulo je devetoro naših sugrađana, dok ih je 16 teže i lakše ranjeno. Tog kobnog dana ubijeni su: Seida Balićevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tenžera.

Obilježavanju su prisustvovali brojni članovi porodica i prijatelji ubijenih, te predstavnici Mjesne zajednice "Dobrinja B", Unije civilnih žrtava rata KS i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica rekavši da zločinci nisu birali ni mjesto n vrijeme da ubiju nevine građane Sarajeva, a da je upravo ovaj zločin potvrda toga kada je devetero građana ubijeno dok su bili u redu za preuzimanje humanitarne pomoći.

Neophodno je, kako kaže, njegovati kulturu sjećanja - ne da bi se svetili, već da bi mladi mogli biti na spremni na eventualne izazove koji ih čekaju u njihovoj budućnosti.

Današnjem obilježavanju ove tužne 30-godišnjice prisustvovao je i Derviš Šito kojem je tog četvrtog februara ubijena supruga.

"Izgubio sam suprugu, iza mene je 30 godina razmišljanja, svega, šta se desilo... Mi smo narod koji nije zlopamtilo, oprostiti možemo, ali vjerujte da ne možemo zaboraviti. Mi nismo sami, ima more ovakvih slučajeva, ali treba nastaviti. Dužno poštovanje svakom, ali zaborava nema - vjerujte.