BiH
350

Denis Zvizdić u ekspozeu: Naš cilj je uspjeh naše nacije i države

Piše: E. G.
Denis Zvizdić, budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izložio je svoj ekspoze pred Zastupničkim domom Parlamentarne skupštine BiH.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U svom ekspozeu Zvizdić je kazao da postoji potreba da se hitno i beskompromisno krene u promjene. Bit će neophodno prebaciti fokus sa stalnih političkih razmirica na rješavanje problema. Ključna stvar je promjena retorike u odnosu na državu i njene institucije, istaknuo je Zvizdić.

"Prvo što je potrebno uraditi je stvaranje kolektivnog osjećaja da se puno realno mogućih i općekorisnih stvari mora odmah pokrenuti i u najkraćem mogućem roku završiti. Bit će neophodno prebaciti fokus sa dnevnopolitičkih razmirica i stalnog isticanja razlika na stvarne socioekonomske probleme građana. Zato vas pozivam da ovaj mandatni period proglasimo mandatom promjena, periodom reformi i ekonomskog razvoja", rekao je Zvizdić.

Stabilizacija političkih odnosa i dogovora je signal i preduvjet pozitivnih promjena, ali i preduvjeti poboljšanja ukupnih promjena i poboljšanja situacije u BiH, smatra Zvizdić.

"Svjesni smo otvorenog nezadovoljstva naših građana koji, suočeni sa nepravdom, padaju u apatiju, i što je najgore, napuštaju BiH. Upravo zbog toga, zbog onih koji su obespravljeni, a ne bi trebali biti, zbog onih koji su marginalizirani, a trebali bi biti uvažavani, zbog mladih koji umjesto viza za odlazak trebaju dobiti posao u BiH, moramo precizno odgovoriti na pitanje kojim pravcem želimo dalje ići. Mislim da svi želimo izgraditi zdravo i tolerantno društvo", rekao je Zvizdić.

BiH treba biti država sposobnih i efikasnih institucija, konkurentne privrede, kvalitetnog zdravstva, boljeg obrazovanja i uspješnih ljudi, rekao je te dodao da u ovome ne vidi ništa što su nepremostive razlike koje svi građani i nosioci vlasti u BiH ne bi željeli prevazići.

"Buduće Vijeće ministara neće imati namjeru preuzimanja bilo kakvih nadležnosti koje nisu u skladu sa Ustavom BiH ili u vezi sa kojima ne postoji dogovor, ali isto tako nećemo dozvoliti da se derogiraju nadležnosti koje pripadaju državi BiH", rekao je.

Najavio je da će Vijeće ministara, na čijem će biti čelu, nastaviti pozitivne procese prethodne državne vlade, ali da će pokrenuti i brojne reforme i projekte koji će BiH učiniti društvom jednakih šansi.

Na tom putu neće biti mjesta za lagodno ponašanje institucija i pojedinaca, dodao je Zvizdić.

"Naš cilj je uspjeh, ne pojedinačni, nego kolektivni. Uspjeh naše nacije i naše države", kazao je Zvizdić.

Jedan od prvih zadataka će biti postići napredak u onim oblastima gdje BiH ima evidentan zastoj ili skroman napredak kada su u pitanju euroatlantske integracije. U tome će se beskompromisno morati angažirati sve institucije, istaknuo je.

Među prioritete rada budućeg Vijeća ministara je ubrojao brojne reforme kada su u pitanju ekonomija, javni sektor, rad institucija, pravosuđe, sigurnost u državi, borba protiv korupcije...

"Integrisanje u EU je najvažniji cilj. Načinjen je veoma ograničen napredak kada je u pitanju reforma javne administracije i unapređenje njenih kapaciteta za ispunjavanje zahtjeva za euroatlantske integracije. Slično je i sa reformom pravosuđa. Struktuirani dijalog o pravosuđu ostaje važna platforma za konsolidaciju konsenzusa o pravosudnoj reformi. Malo je napretka postignuto u suzbijanju korupcije, koja i dalje pogađa javni sektor. Stopa nezaposlenosti je ostala i dalje visoka. Veliki i neefikasni javni sektor sa preklapanjem brojnih nadležnosti i dalje predstavlja veliki rizik za fiskalnu održivost", rekao je Zvizdić.

Najavio je ubrzano usklađivanje zakona sa onima u EU, što je i zahtjev evropske zajednice država prema BiH.

"Potrebno je i prioritet je ojačati vladavinu prava, provesti reformu javne uprave i smanjiti javnu potrošnju, stabilizirati javne finasije i ekonomiju BiH, osigurati održiv i dinamičan razvoj BiH, pokrenuti kapitalne investicije i osigurati povoljan ambijent za investicije...", kazao je između ostalog Zvizdić.

Integracija u EU je navažniji cilj, a on podrazumijeva provođenje svih neophodnih reformi i sveokupno poboljšanje u državi, dodao je.

Tokom ekspozea je više puta naglasio potrebu razvoja ruralnih dijelova zemlje, što podrazumijeva razvoj poljoprivredne proizvodnje. Među prioritete je ubrojao i nastavak realizacije Aneksa 7 te dinamiziranje aktivnosti u otklanjanju posljedica majskih poplava.

Budući predsjedavajući Vijeća ministara je u jednoiposatnom ekspozeu planove za svaki od resora detaljno izložio zastupnicima Doma.

Zvizdić je dugogodišnji član SDA, a do sada je obavljao niz političkih funkcija, uključujući poziciju premijera Vlade Kantona Sarajevo, predsjedavajućeg Skupštine KS, a bio je i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu je doktorirao 2007. godine, gdje radi kao docent.