Osuđen zajedno s Kaplanom
49

Demir Mahmutćehajić o presudi zbog prekida izbora u Stocu: Ništa se nije promijenilo od 1993.

R. D.
Demir Mahmutćehajić (Foto: Facebook)
Demir Mahmutćehajić (Foto: Facebook)
Nakon presude Općinskog suda u Čapljini, u kojoj je zbog dešavanja na dan lokalnih izbora u Stocu 2016. godine prvostepenom presudom osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i četiri mjeseca, oglasio se i Demir Mahmutćehajić. Poručio je da ne bježi od zatvorske kazne.
Općinski sud u Čapljini izrekao je 10. januara prvostepenu presudu Salmiru Kaplanu i drugima zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016. Kaplanu je izrečena kazna zatvora od dvije godine, Demiru Mahmutćehajiću godina i četiri mjeseca, a Ahmetu Ljuboviću deset mjeseci.

On kaže da ga nije iznenadila prvostepena presuda Općinskog suda u Čapljini te očekuje da će drugostepena, na Kantonalnom sudu u Mostaru, biti još veća.

"Mislim da će nam sve trojici dodati po još 4-5 mjeseci. Ne vjerujem u pravo, a ni u pravdu u Bosni i Hercegovini. Vjerovatno smo dobili što smo i zaslužili, jer nismo bili poslušni. Može biti i da je problem što smo pokušali spriječiti krađu demokratije u društvu gdje je većina građana poslušno, i jeftino, prodala svoj glas", napisao je Mahmutćehajić.

Kaže i kako nije nikakav heroj, a ni vođa, da će svoju kaznu odležati.

"Nije mi bilo potrebno da budem prvi u 'selu', i nikad nisam imao skrivene ambicije. Primio sam hiljade poruka podrške, ponuda pomoći i izjava ohrabrenja. Neću nikoga prozivati, ni ko je izjavio da me 'podržava', a ni one koji su, navodno, trebali da 'stanu' iza mene. Nisam važan, i vrlo sam svjestan toga, da bi bilo ko 'stajao' iza mene, ili bilo šta uradio za mene u slučaju Stolac. Nisam uopšte ja važan, niti sam to ikad želio biti. Sve moje aktivnosti su bile zbog ličnog osjećaja duga prema mom bratu, njegovim poginulim drugovima, i hiljadama istih, ili sličnih, koji su se borili iskreno protiv zla. Šta će biti sa mnom također nije važno, iako mi je nevjerovatno simpatična naivnost da će sve biti OK. Većina tih naivnih osoba, dobronamjerno, nije svjesna šta je HR HB, i koliko je živa, jaka, odlučna i spremna. Ništa se nije promijenilo od 1993. godine osim što su 'oni' pametniji, sposobniji, odlučniji i organizovaniji", navodi na svom Facebook profilu.

Kaže i kako je mnogo važnije šta će biti s djecom, koja nisu kriva, svih onih koji "šute i trpe".

"To je otprilike 99,99 posto građana Bosne i Hercegovine. Da li će ta djeca početi umirati od karcinoma pluća, kao i drugih boleščina, zbog zagađenosti zraka, vode, zemlje, hrane... u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru... dok roditelji šute i trpe? Odrasli nisu ništa bolje ni zaslužili od jada, bijede, čemera, Brankovića i zakona! Kako bih volio da samo na jedan dan ustanu heroji iz hladne, uprljane, zapuštene zemlje", piše poslije presude Mahmutćehajić.

Mahmutćehajić je kažnjen i novčanom kaznom od 1.500 KM. Osim njega, sud je osudio kaznom od dvije godine zatvora i Salmira Kaplana te Ahmeta Ljubovića na deset mjeseci.