BiH
0

Demanti navoda o ukidanju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, te federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac i ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović demantirali su danas pojedine navode o ukidanju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH, ističući da će njena pozicija biti regulirana zakonom o kulturnim dobrima koji bi se u narednih nekoliko mjeseci trebao naći u parlamentarnoj proceduri.

Nakon zajedničkog sastanka u Banjoj Luci ministar Nović je najavio da će se zakon o kulturnim dobrima BiH sigurno naći u parlamentarnoj proceduri u prvoj polovini ove godine i da će se njime, između ostalog, regulirati zaštita kulturnih dobara, šta je čija nadležnost i na kojem nivou te pitanje finansiranja u ovoj oblasti.

Nović je podsjetio i da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH do sada imala samo nadležnost da proglašava kulturno-historijske spomenike koji su od značaja za BiH, dok je u pripremi zakon koji kompleksnije obuhvata cjelokupnu oblast kulturnog naslijeđa BiH.

"Nikome ne pada na pamet da ukine takvu jednu komisiju, ali se ona mora svesti institucionalno u BiH ukoliko želimo da imamo državu koja ima svoja resorna ministarstva, te Vijeće ministara u čijim okvirima se mora da nađe i mjesto toj komisiji“, naglasio je Nović na pres-konferenciji ponovivši da u BiH mora da postoji jedna tačka u kojoj će se oblast kulture odvijati, ali da se zakonom ne predviđa bilo kakav prijenos nadležnosti.

Nović, Grahovac i Kasipović razgovarali su danas i o izradi strategije kulture BiH, rješavanju pitanja finansiranja jednog broja institucija za koje još nije utvrđen konačan status, poput Zemaljskog muzeja, Kinoteke BiH, Univerzitetske biblioteke i drugih.

Nović je podsjetio da je ranije već pokušavano da se izradi zakon o kulturnim dobrima, jer je BiH, možda i jedina zemlja u Evropi koja nema zakon o toj oblasti, a uvjeren je da će u okviru zakonskog akta koji se priprema biti riješeno pitanje zaštite kuturnih dobara na općeprihvaćen način.

Federalni ministar kulture i sporta kazao je da niti zakon o kulturnim dobrima niti ijedno od spomenutih ministarstava nije imalo namjeru ukidanja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, ali da se u okviru zakona mora rješavati status jednog takvog državnog tijela.

Grahovac je naveo da su na sastanku razmatrana moguća rješenja, ali i prigovori koji su stigli, između ostalih, od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture.

"Mislim da smo danas otvorili ta pitanja u skladu s praksom saradnje koju već imamo duži period“, kazao je ministar Grahovac uz uvjerenje da će se doći do dobrih zakonskih općeprihvatljivih rješanja već u narednih nekoliko mjeseci.

Ministar prosvjete i kulture RS-a naglasio je da je akcent stavljen na što bolje rješavanje pitanja zaštite kulturnih dobara i smatra da ima dosta kvalitetnih rješenja kako Komisiju pozicionirati i time otkloniti dilemu u vezi sa spekulacijama o njenom ukidanju.

Kasipović je rekao da se zajednički radi u pravcu očuvanja i unapređenja kulturnih dobara u BiH i uvjeren je da će se veoma brzo doći do prihvatljivog teksta zakona o kulturnim dobrima u BiH.