"Izazvali pravni haos"
0

Delegati Skupštine KS sutra o smjeni kantonalne Vlade

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Delegati u Skupštini Kantona Sarajevo nakon ljetne pauze prvi put će zasjedati sutra, 19. septembra, a kao prva tačka dnevnog reda te sjednica najavljeno je donošenje zaključka o utvrđivanju termina održavanja sjednice Skupštine KS o prijedlogu za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

Ovaj prijedlog za smjenu sadašnje vlade koju čine ministri i premijer iz Socijaldemokratske partije BiH te ministri iz Saveza za bolju budućnost BiH, potpisalo je 13 zastupnika u Skupštini iz Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za BiH (SBiH) i Bosanske stranke (BOSS) te samostalni zastupnik Enes Zeković.

U obrazloženju za smjenu Vlade naveli su brojne razloge, a između ostaloga, jer je, kako tvrde, izazvala pravni i administrativni haos, donošenje odluka i zakona koji nisu u skladu s Ustavom i drugim pravnim propisima, a potpisnicu smatraju da aktuelnoj vladi nedostaje vizije i hrabrosti za rješavanje nagomilanih problema.

Vlada Kantona Sarajevo imenovana je u januaru 2011. godine, a činili su je ministri i premijer iz SDP-a te ministri iz SDA. Nakon što SDA nije podržala državni budžet uslijedilo je raskid Platforme na svim nivoima te je u KS-u SDA "izbačena iz vlasti" u junu ove godine, a novu Vladu sada čine SDPBiH i SBBBiH.

Osim te tačke dnevnog reda, delegati bi trebalo da razmotre Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija te Prijedlog zakona o geološkim istraživanjima.

Bit će razmatran i Nacrt zakona o šumama Kantona Sarajevo. Nakon što po presudi Ustavnog suda FBiH iz 2009. godine nije usaglašen Zakon o šumama u Federaciji BiH, niti je doneseno novo zakonsko rješenje za ovu oblast, Vlada Federacije je krajem 2009. godine donijela Uredbu o šumama.

Period primjene ove uredbe istekao je u decembru mjesecu 2011. godine, a u cilju zaštite i očuvanja šumskih resursa i u periodu pravnog vakuma koji tretira ovu oblast, Vlada KS utvrdila je nacrt ovog zakona kako bi se definirali poslovi korištenja i upravljanja šumama i šumskim zemljištem koji u KS-u čine 65,43 posto.