BiH
82

Delegacija Istanbula kod premijera Konakovića: Najavljena donacija 1.000 mjernih uređaja i autobusa

Anadolija
Donacija od 1.000 mjernih uređaja "Vodovodu i kanalizaciji", te dolazak novih autobusa preduzeću GRAS najavljen je tokom današnjeg susreta turske delegacije Grada Istanbula koju je predvodio Ismail Hakki Turnuc sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministrima saobraćaja, komunalne privrede i infrastrukture Mujom Fišom i Senadom Hasanspahićem.

Turnuc je je informisao svoje domaćine iz Kantona Sarajevo da će učiniti sve da probleme istaknute tokom posjete kantonalnim javnim komunalnim preduzećima “Gras” i “Vodovod i kanalizacija” zajednički riješe.

"U preduzeću 'Vodovoda i kanalizacije' uočili smo da su način naplate, IT infrastruktura, odnosno programi koji se koriste za praćenje podataka, te kvalitet cijevi problemi koji se moraju što prije riješiti”, precizirao je ovom prilikom Cetin Cibuk, šef IT odjela ISKI-ja, te dodao da se zajedničkim angažmanom sigurno u kratkom vremenskom periodu gubici vode, koje trenutno ima ovo preduzeće, mogu smanjiti za deset posto.

U uređenju infrastrukturnih kapaciteta, Istanbul se svojim dobrim rješenjima svrstao među gradove svjetske lidere, od uređenog sistema odvoza smeća, izgradnje deponija i proizvodnje električne energije na njima, efikasnog sistema vodosnabdijevanja, a vrlo rado će u tome pomoći i Sarajevu kojeg smatraju "bratskim dijelom Istanbula", naglašeno je tokom današnjeg sastanka.

Tokom obilaska ovog preduzeća delegacija se uvjerila kako su se stvari u proteklih godinu dana promijenile na bolje, ali da je i dalje neophodno najprije napraviti adekvatne radne prostore za održavanje i popravljanje autobusa, uz obavezno uvođenje jednog dobrog softvera za praćenje stanja autobusa i pređenih kilometara.

"I dalje imate problem s naplatom karata, i mislim da biste taj problem mogli riješiti zatvaranjem tramvajskih stanica reklamnim panoima, čime biste umanjili i dodatne troškove za reklame", istakao je Sevket Eygi.

Ministar Fišo se zahvalio na posljednjoj donaciji 30 autobusa iz Istanbula, koji su pomogli da  GRAS ponovno oživi.

Podcrtano je da je i gradska higijena podjednako važna za razvoj jednog grada, kao i vodovod i saobraćaj. Mišljenja su da se mora iznaći nova lokacija za deponiju i obezbijediti bolje prečišćavanje otpadnih voda, uz pojačavanje kapaciteta postojeće centrale za proizvodnju energije, te oformiti i nekoliko centara na koje bi građani mogli donositi otpad u vidi građevinskog materijala.

Premijer Konaković se zahvalio gostima na svemu što čine za Sarajevo te istakao kako će se ova poslovna saradnja nastaviti i ubuduće, te najavio dolazak gradonačelnika Istanbula u martu sljedeće godine.

Sastanku su prisustvovali i direktori  preduzeća GRAS i “Vodovoda i kanalizacija” Avdo Vatrić i Nezir Hadžić, koji su obećali da će do kraja ove sedmice dostaviti sve podatke koji su potrebni delegaciji iz Turske, kako bi se što prije krenulo u realizaciju njihovih konstruktivnih prijedloga, piše Anadolu Agency.