BiH
477

Dejan Pavić, prvi čovjek nove političke partije u BiH: Pripada nam daleko više nego što nam se nudi

Piše: Armin Kendić
Poduzetnik iz Tuzle Dejan Pavić prije nekoliko dana izabran je za predsjednika novoformirane političke stranke Građanska snaga.

Iako su građani Tuzle, ali i cijele BiH postali umorni od predizbornih obećanja, Pavić u razgovoru za Klix.ba kaže da je riječ o pokretanju jedne lokalne priče, koja ima za cilj ponuditi političko osvježenje, ali i sve Tuzlake staviti na poziciju koja im zasluženo pripada.

Pavić je bivši član Predsjedništva i Inicijativnog odbora osnivanja Demokratske fronte – Željko Komšić. Kako kaže, ovu stranku je napustio zbog nekoliko razloga. Jedan od njih su i nesuglasice u percepciji politike.

Dejan Pavić (Foto: Klix.ba)
Dejan Pavić (Foto: Klix.ba)

"Ideja o formiranju Građanske snage je nastala na osnovu mog ličnog i političkog angažmana. Dok sam bio u Predsjedništvu DF-a shvatio sam da se svjesno rade neke stvari koje nemaju veze sa običnim čovjekom. Ja se osjećam kao sasvim jedan običan građanin Tuzle i smatram da nama, običnim građanima, pripada daleko više nego što nam se nudi", kaže Pavić koji je jedan od inicijatora ideje o osnivanju nove političke partije u Tuzli.

Smatra i da riječ politika mora dobiti jedno sasvim novo značenje.

"U samom početku želimo vratiti povjerenje građana u politiku. Imamo situaciju da već godinama imamo izabranike kojima ne vjerujemo. Ovdje je riječ o lokalnoj priči, a da bi opstali moramo biti na usluzi građanima i to svima mora biti jasno", ističe Pavić.

Građanska snaga će imati listu na narednim izborima za Gradsko vijeće Tuzle.

Pavić tvrdi da će se princip rada stranke, između ostalog, bazirati i na tome da će svaki vijećnik, ukoliko dobije mandat, morati 40 posto iznosa od mjesečnog paušala vratiti u stranku.

"Stranka će taj novac uložiti u mjesne zajednice. Lično sam udaljen 18 kilometara od centra grada i znam kako je živjeti u udaljenijim mjesnim zajednicama. Vidim gdje smo i koliko smo zanemareni, izuzev u situacijama kada su poplave u pitanju ili pokretanje klizišta. I tad nam dođu samo novinari koji naprave prilog i na osnovu toga dobijemo određenu pomoć rukovodećih ljudi, a do tada na nas niko i ne obraća pažnju", dodaje Pavić.

Na naš upit da li će Građanska snaga imati i svog kandidata za gradonačelnika Tuzle, Pavić kaže da se još uvijek nije pojavila adekvatna osoba koja bi mogla biti predstavljena kao kandidat za ovu funkciju.

"Nismo planirali imati kandidata za gradonačelnika, ali ukoliko se pojavi neka adekvatna osoba koja bi mogla da nosi ovaj grad na svojim leđima i da bude dostupna građanima 24 sata, onda smo spremni ponuditi svoj prijedlog", pojašnjava Pavić.

Naglašava i da strukturu stranke čine ozbiljni ljudi, koji sami zarađuju svoj hljeb.

"Nama novac ne treba, a u predizbornoj kampanji nam ne pada na pamet da trošimo desetine hiljada KM na promociju. Mi nećemo biti politička stranka koja je tu zbog finansiranja iz budžeta. Novce koje dobijemo ćemo vraćati građanima", dodaje Pavić.