Carl Bildt
0

'Decentralizovana zemlja sa dva entiteta'

SRNA
Ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt rekao je večeras da BiH u budućnosti vidi kao jedinstvenu zemlju sa dva entiteta i velikim stepenom decentralizacije.

"Osnovna struktura Ustava BiH nije možda perfektna, ali ona će ostati dugi period vremena'', izjavio je Bildt i izrazio zabrinutost za ekonomska i socijalna pitanja u BiH u vrijeme ekonomske krize, jer ova zemlja ne priprema dobro njenu ekonomiju poput susjeda Srbije i Hrvatske.

Bildt je rekao da je ovo pitanje, zajedno sa mjerama za tranziciju, najvažnije na koje bi trebalo da se fokusiraju političari u BiH, a ne na njihovu priču o ukidanju BiH i Republike Srpske (RS), jer je svima poznato da to nisu najvažnija pitanja zato što će ostati BiH i RS.

Govoreći o tome da li dogovor prudske rojke može doprinijeti poboljšanju imidža BiH u svijetu, Bildt je rekao da bi taj proces primarno trebalo da popravi kvalitet života građana BiH, ističući da je dobar znak da su tri lidera spremna da rade zajedno na teškim pitanjima.

''Oni će imati teškoća u tome, ali moraju da vide da u ovim teškim vremenima moraju da pokrenu zemlju prema naprijed'', rekao je prvi visoki predstavnik u BiH u programu Radio-televizije RS.

Odgovarajući na pitanje ko koči reforme u BiH, Bildt je naveo da je riječ o dva suprotstavljena bloka koji kažu ukinite RS i ukinite BiH, iako je objema stranama poznato da je to nerealno.

''To podiže tenzije, skreće sa pravih problema u BiH i onemogućuje da BiH ide dalje'', rekao je Bildt, dodajući da mu nije poznato u kojoj mjeri je to šou za javnost.
Švedski diplomata je poručio da međunarodna zajednica ne želi da upravlja BiH, jer ima dovoljno problema u vlastitim zemljama.

Govoreći o nedavnom upozorenju Savjeta za provođenje mira zbog negativne nacionalističke retorike u BiH, Bildt je rekao da BiH nikada nije bila zemlja mržnje u njegovim očima, ističući da se protekli rat u BiH više vodio iz straha nego zbog mržnje.

''Kada postoji strah onda se i povećava nacionalistička retorika i zbog toga je potrebno taj strah zamijeniti nadom'', zaključio je Bildt.