BiH
0

Davidović: Potpisivanje sporazuma BiH sa EU u junu ili julu

FENA
Igor Davidović, glavni pregovarač BiH s Evropskom unijom
Igor Davidović, glavni pregovarač BiH s Evropskom unijom
Glavni pregovarač BiH u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom komisijom Igor Davidović izjavio je danas u Banjoj Luci da bi krajem juna ili početkom jula BiH mogla potpisati taj sporazum sa Evropskom unijom ukoliko bi se do tada ispunili svi politički uvjeti.

Za okončanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, preostala je još jedna rudna, koja će i zvanično označiti da su pregovori okončani, da su politički uvjeti ispunjeni i da se Sporazum može potpisati.

"Nadam se da će se to desiti u najskorije vrijeme, a postoje neke procjene da, ukoliko bi se postigli sporazumi vezano za političke uvjete i dogodili politički kompromisi, onda se to može desiti krajem juna ili početkom jula mjeseca", kazao je Davidović u izjavi novinarima i dodao da je javnosti poznato šta su prepreke za potpisivanje Sporazuma i da su to oni više puta ponavljani politički uvjeti koje treba ispuniti.

Po potpisivanju Sporazuma, pred BiH bi stajala obaveza primjene tog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Davidović je naglasio da je kao pregovarač zadovoljan sadržajem Sporazuma i smatra da je njegov tim obavio vrlo kvalitetno svoj zadatak.

"Da bi se Sporazum primjenio potrebno je organizirano i u rokovima izvršiti ono što smo prihvatili kao našu obavezu", kazao je glavni bh. pregovarač i izrazivši optimizam naveo je da se nada da će, nakon dvije godine, BiH moći legitimisati se Evropskoj komisiji kao partner koji je izvršio ugovorne obaveze za taj predviđeni rok, te da će BiH biti u stečenim uvjetima da podnese aplikaciju za kandidaturu i da se otvore pregovori o kandidatskom statusu.

To je za BiH, podsjetio je, od posebnog značaja, jer od tog momenta može računati na ozbiljnije predpristupne fondove Evropske unije.