Zaštititi biodiverzitet
7

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan staništa

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svjetski dan staništa, koji se obilježava danas, ima za cilj ukazati na sve veću ugroženost brojnih prirodnih staništa, te potrebu njihove zaštite na globalnom nivou.

U Federaciji BiH provodi se Kampanja podizanja javne svijesti o vrijednostima i pozitivnim učincima zaštićenih šumskih i planinskih područja koja, pored ostalog, ima za cilj zaštitu biodiverziteta i očuvanja staništa brojnih vrsta u FBiH.

"Nažalost, prema procjenama brojnih stručnjaka u svijetu, svakoga dana na našoj planeti nestaje nekoliko vrsta, a brojni ekosustavi bivaju nepovratno uništeni,“ ističe profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Dalibor Ballian.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju diverzitet ekosistema, Ballian naglašava da je u odnosu na situaciji u svijetu, on ipak u velikoj mjeri očuvan.

“To se naročito odnosi na šumska područja koje su sačuvala svoju prirodnost na oko 93 posto površina, a tu su i brojne pašnjačke površine. Za razliku od njih, vodeni ekosustavi su najviše izgubili zbog reguliranja vodotoka i velikih zagađenja, te su u jako lošem stanju. Prema preliminarnim procjenama, od približno 5.000 rodova vaskularnih biljaka, čak deset posto je pod određenim stupnjem ugroženosti. Još je veća proporcija ugroženosti pojedinih skupina životinja, a naročito određene grupe sisara, gmizavaca, reptila i riba, te akvatičnih organizama - insekata i algi,” naglašava Ballian.

Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da su u BiH rijetki prostori koji imaju barem približno urađenu, adekvatnu procjenu ugroženosti biološkog i generičkog diverziteta.

Realizacija ovog izuzetno važnog operativnog cilja podrazumijeva hitnu implementaciju mjera kroz izradu Crvene liste biljaka, životinja i gljiva.

Kao posljedica svega, ovoga ljeta su brojni požari poharali šume i šumska zemljišta u južnim dijelovima zemlje. Štete koje su nastale su nemjerljive, jer bi povratak na stanje od prije požara trajao stotinama godina.

“Priroda se ne može sama zaštititi, ona traži našu pomoć. Istina je da postoje brojni pokušaji da se stanje unaprijedi, da se sačuva veći dio prirode za generacije koje dolaze, a jedan od takvih projekta je i 'Zaštićena šumska i planinska područja'. U okviru tih nastojanja su u izradi brojni prateći dokumenti, pa tako i studije o diverzitetu određenih područja, koje financira Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Ovo je aktuelno tim više što se radi o nastojanjima da se priroda sačuva za generacije koje dolaze, jer mi smo samo njeni privremeni korisnici,” podsjeća profesor Ballian.