Projekt Autocesta FBiH
0

Danas probijanje tunela Vijenac u okviru I faze radova

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Završetak proboja tunela Vijenac, odnosno spajanje tunela kompletnom dužinom u okviru prve faze radova, bit će upriličeno danas, a tom prilikom prisutnima će se obratiti Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić i direktor Euroasfalta Hamed Ramić.

Svečanosti će, također, prisustvovati i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, resorni ministri Damir Hadžić i Enver Bijedić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak, te predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, finansijeri projekta.

Autoceste FBiH angažman na izgradnji tunela Vijenac povjerile su bh. kompanijama, koje su ranije bile angažirane kao podizvođači, nakon što su slovenačke kompanije SCT i Primorje, kao prethodni izvođači radova, otišle u stečaj.

Na probijanju tunela radio je bh. konzorcij koji čine kompanije Euroasfalt d.o.o. Sarajevo - kao lider konzorcija, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, ŽGP d.d. Sarajevo, Entea d.o.o. Sarajevo i Butmir d.o.o. Sarajevo.

Tunel Vijenac, od oko tri kilometra, najduži je tunel u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.