BiH
0

Danas primopredaja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Silajdžiću

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održat će danas redovnu sjednicu u Sarajevu na kojoj će biti izvršena primopredaja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH po načelu rotacije. Predsjedništvom BiH u narednih osam mjeseci predsjedavat će Haris Silajdžić.

On će na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH sistemom rotacije preuzeti tu funkciju od Željka Komšića, koji je predsjedavao Predsjedništvom BiH od 6. jula 2007. godine.

Prije Komšića predsjedavajući je bio Nebojša Radmanović od 6. novembra 2006. do 6. jula 2007.

Ovo je četvrti saziv Predsjedništva BiH, izabran nakon općih izbora u oktobru 2006., a čine ga Nebojša Radmanović, iz reda srpskog naroda, Željko Komšić, iz reda hrvatskog naroda i Haris Silajdžić, iz reda bošnjačkog naroda.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo će razmatrati prijedloge odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o olakšicama kod izdavanja viza s Kraljevinom Lihtenštajn, Velikom Britanijom, Kraljevinom Danskom, Kraljevinom Norveškom, Republikom Irskom, Švajcarskom Konfederacijom i Republikom Island.

Na dnevnom redu je i utvrđivanje programa posjete generalnog direktora UNESCO-a BiH od 24. do 26. marta te utvrđivanje termina zvanične posjete predsjednika Rumunije Bosni i Hercegovini.

Predviđeno je i utvrđivanje platforme za učešće delegacije BiH na 11. samitu Organizacije islamske konferencije (OIC) u Dakru (Senegal) 13. i 14. marta.

Bit će riječi i o pismu generalnog sekretara UN-a te prijedlozima odluke o davanju agremana ambasadorima Države Kuvajt, NR Bangladeš i Savezne Republike Nigerije.