Predstavnički dom PSBiH
0

Danas o izmjenama Zakona o krivičnom postupku

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, kojim se Sudu BiH omogućava da manje složene predmete ratnih zločina prepusti sudu na čijem području je počinjeno krivično djelo.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku predviđeno je da se, na zahtjev tužioca, predmet može prenijeti na drugi sud u fazi istrage, a kasnije na zahtjev stranke ili branioca.

Na predloženom dnevnom redu  sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, kojim se postojeći zakon usklađuje sa zakonima kojima su osnovane nove upravne organizacije.

     	Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o opštoj sigurnosti proizvoda, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nadzoru nad tržištem BiH.

     	U prvom čitanju pred Predstavničkim domom trebalo bi da se nađe veći broj zakonskih prijedloga, među kojima i Prijedlog zakona o duvanu BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH. 

Predstavnički dom danas bi trebalo da donese odluku i o Poslovniku o radu nezavisnog odbora, kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, čije je usvajanje uslov za pristupanje izboru rukovodilaca u policijskim agencijama BiH za pozicije kojima su istekli mandati.