Podjela vojne i državne imovine
38

Danas novi sastanak lidera "šestorke" u Sarajevu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Sarajevu će danas biti održan novi sastanak lidera šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH, a kao glavna tema najavljena je podjela vojne i državne imovine, koja je ponovo u fokusu javnosti nakon nedavne posjete BiH generalnog sekretara NATO-a Andersa fog Rasmusena.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da na sastanak u Sarajevo ide sa istim stavovima i politikom koji su određeni davno, što je rečeno 9. marta prošle godine, a to je da pitanje imovine u BiH može da bude riješeno samo u cijelosti.

Dodik je sinoć u Istočnom Sarajevu naglasio da ne može da bude riješeno pitanje vojne imovine, a ostala ne.

"Moramo da završimo sve. Ako ne završimo sve nećemo završiti ništa", poručio je Dodik.

Predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić, koji je domaćin skupa, izrazio je optimizam u pogledu novog sastanka lidera šest vodećih političkih stranaka u BiH, naglašavajući da će u prvom dijelu ovog skupa učestvovati i specijalni izaslanik i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

"Prisustvo Sorensena čini nas posebno zadovoljnim, što znači da ćemo danas razgovarati i o provođenju odluke Sejdić i Finci", rekao je Radončić Srni.

On je naveo da će u drugom dijelu sastanka lideri govoriti o realizaciji obaveza koje su preuzeli na posljednjem sastanku o raspodjeli i knjiženju vojne imovine sa generalnim skeretarom NATO-a, koji je krajem prošle sedmice boravio u Sarajevu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je Srni da će ova stranka sastanak iskoristiti da potvrdi opredjeljenja da je spremna da provede sporazum o raspodjeli vojne imovine od 9. marta prošle godine i da to treba učiniti u najkraćem mogućem vremenu, što su i prije nekoliko dana prenijeli Rasmusenu.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić na sastanak šest političkih lidera u Sarajevu odlazi sa velikim očekivanjima, izjavio je Srni portparol ove stranke Veso Vegar.

"Nadamo se vrlo otvorenom razgovoru i, na nivou načela, postizanju rješenja u vezi sa provođenjem odluke Sejdić i Finci u dva najvažnija segmenta - izboru članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Vegar.

Srpska demokratska stranka (SDS) očekuje da na sastanku "šestorke" bude reaktiviran sporazum o principima raspodjele državne i vojne imovine, postignut u Banjaluci 9. marta prošle godine, i da to pitanje konačno bude riješeno, rekao je ranije Srni predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

"Pitanje imovine zastalo je zbog meni nepoznatog razloga. Danas će se vidjeti ko je zainteresovan da se deblokiraju procesi u BiH, a ko je zainteresovan da pravi dublju krizu", ocijenio je Bosić.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio je da će prisustvovati sastanku "šestorke" o vojnoj imovini i istakao da očekuje od Predsjedništva BiH da se uključi u unutrašnji dijalog kako bi se ovo pitanje privelo kraju.

Početak sastanka vodeće političke "šestorke" zakazan je za 12.00 sati u prostorijama SBB-a BiH u Sarajevu.