Sud Bosne i Hercegovine
5

Danas izricanje presude Mevlidu Jašareviću i drugima

Piše: N. J.
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Sud Bosne i Hercegovine danas će izreći presudu Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću zbog napada na Američku ambasadu u BiH 28. oktobra prošle godine.

Sud BiH je 25. aprila ove godine potvrdio optužnicu koja Jašarevića tereti za napad na ambasadu, a Fojnicu i Ahmetspahića za pomaganje u tom krivičnom djelu. U tom je napadu ranjen i policajac Mirsad Velić, koji je bio angažiran na osiguranju ambasade. Jašarevića i njegove pomagače se tereti za organiziranje terorističke grupe i planiranje ovog terorističkog čina.

Tužilac Dubravko Čampara je prije nekoliko dana u svojoj završnoj riječi na Sudu BiH naveo kako je za organizovanje terorističke grupe zakonom predviđena najmanja kazna zatvora od pet godina, a za članstvo u terorističkoj grupi najmanje tri godine.

On je naglasio da su optuženi postupali sa direktnim umišljajem i da su bili svjesni i htjeli izvršiti ovo krivično djelo. Podsjetio je da je Jašarević 28. oktobra 2011. godine na Ambasadu SAD-a ispalio 105 metaka iz automatske puške za oko 50 minuta, dok je grad bio u blokadi do 21.00 sat. Istakao je kako je pritom ranjen policajac, te da su svi svjedoci izjavili da je u gradu nastupio metež i haos.

Jašarevićev branilac Senad Dupovac je u završnoj riječi naveo da tokom suđenja nije dokazano da je njegov klijent počinio krivično djelo terorizma. On je rekao da njegov klijent nije došao pred Ambasadu SAD-a tog dana da nekoga ubije nego da bude ubijen i mučeničkom smrću sebi osigura mjesto u raju.