BiH
0

Danas i sutra sjednica Predstavničkog doma FBiH, budžet za 2008. na dnevnom redu

FENA
U Sarajevu je za danas i sutra sazvana sedma redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je Nacrt budžeta Federacije za 2008. godinu.

Budžet je planirala Federalna vlada u iznosu od 1.746.697.278 KM, što je u odnosu na ovu godinu povećanje za 160,4 miliona ili za 10,1 posto. U poređenju s prošlom godinom, povećanje je 607,1 milion ili 53,3 posto.

U ukupnoj planiranoj potrošnji, na socijalni sektor odnosi se 40,5 posto, odnosno 707 miliona KM, što je u odnosu na prednacrt budžeta povećanje od sedam posto. U tom segmentu su davanja za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i izbjeglice.

Osim Nacrta budžeta za iduću godinu, za ovu sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta planirana je i poslanička rasprava o dokumentu okvirnog budžeta Federacije BiH za period 2008.-2010. godina koji predstavlja dio Srednjoročnog okvira rashoda za ovo razdoblje, a rađen je u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH.

Ovaj dokument utvrdila je također Federalna vlada početkom novembra. Kod izrade dokumenta, u maksimalno mogućoj mjeri uvažena su mišljenja i stavovi svih federalnih ministarstava, a bit će usaglašen i s budžetom za 2008. godinu kad on bude usvojen, obrazloženo je iz Vlade.

Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda u Predstavničkom domu je i Nacrt operativnog plana rada Federalne vlade za iduću godinu.

Sastavni dio ovog plana je pregled zakona i drugih akata kojima će biti podržane Vladine programirane aktivnosti, obrazloženo je.