BiH
44

Dan policije TK: Imaju li građani povjerenja u policiju?

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Povodom obilježavanja 22. maja, Dana policije Tuzlanskog kantona, danas je upriličena svečana akademija u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Bila je to prilika i da se najzaslužnijim policajcima, odnosno pripadnicima MUP-a TK dodijele priznanja.

Kako je istaknuto, većina građana TK zadovoljna je radom policije, što su pokazali i rezultati istraživačkog projekta pod nazivom "Put u sigurnu budućnost" koji je proveo stručni tim MUP-a TK.

Pomenuti projekat predstavlja istraživanje javnog mnijenja o radu policije TK, koji je inicirao policijski komesar MUP-a TK Fadil Šljivić s namjerom da se isto realizuje na širem području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH anketiranjem građana i pripadnika određenih ciljnih grupa.

"Više od 80 posto ispitanih građana je kazalo da se osjeća sigurnim te da vjeruje policiji. Kada je riječ o stanju sigurnosti, mi smo prošle godine sve svoje programske ciljeve i ostvarili. Kada je riječ o stanju kriminaliteta, broj krivičnih djela smo smanjili za blizu 20 posto. Pojačali smo aktivnosti u borbi protiv opojnih droga, privrednog i finansijskog kriminala te korupcije", istakao je Šljivić.

Inače, ovogodišnji 22. maj tuzlanski policajci dočekuju u mnogo boljim uslovima nego što je to bilo minulih godina.

"Prosječna starost naših vozila je bila od 10 do 15 godina, a koncem prošle godine smo nabavili 37 novih. Pored toga smo i materijalno-tehničku opremljenost i stručnu osposobljenost kadra podigli na viši nivo", dodao je Šljivić.

Ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić kaže da je opredjeljenje Vlade TK stvaranje jake, profesionalne i efikasne policije, kadrovski osposobljene i materijalno-tehnički opremljene.

"Na dobrom smo putu i nećemo stati. Svakako je važno da smo u proteklih godinu dana ostvarili značajne rezultate u sva tri segmenta", kazao je Topčagić.

Kako je istaknuto za vrijeme današnje akademije, kojoj je prethodilo polaganje cvijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije, pokazatelji stanja sigurnosti na području TK i ostvareni rezultati na realizaciji planiranih strateških ciljeva ilustracija su da policija na području TK funkcioniše kao savremena javna služba.

Ova služba permanentno je dostupna građanima, a kontinuirano stremi kvalitetnijoj i efikasnijoj organizaciji na demokratskim principima funkcionisanja sa profesionalnim, stručnim, odgovornim i moralnim kadrovima koji garantuju najviši stepen lične i imovinske sigurnosti i zaštite zagarantovanih ljudskih prava, doprinoseći općem razvoju društva i bržem putu u evropske integracije, poručeno je sa skupa u Tuzli.