BiH
73

Dan osoba sa invaliditetom: Ne donosite odluke o nama bez nas

Piše: E. G.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Denis Barta ne vidi, ne može se sam odjenuti i obuti, ne može normalno gutati i u svakom trenutku mu je potrebna pomoć druge osobe, ali ima dar da predivno svira klavijature i pjeva pjesme o svome gradu - Sarajevu.

Na prijemu upriličenom povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Barta je za prisutne svirao i pjevao "Sarajevo ljubavi moja". On je samo jedan od onih kojima je potrebana pomoć cjelokupnog bh. društva da bi vodio normalan život.

Osobe sa invaliditetom u BiH još uvijek ne uživaju sva prava koja im pripadaju, ali se iz godine u godinu situacija popravlja, ocjenjuju u Koordinacionom odboru Udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo.

Fikret Zuko, predsjednik Koordinacionog odbora, pozdravljajući prisutne još jednom je podsjetio da je nužno da nosioci vlasti u BiH na svim nivoima razumiju potrebe osoba sa invaliditetom, da ne donose propise i zakone bez mišljenja udruženja osoba sa invaliditetom, jer tako im mogu nanijeti više štete nego koristi.

"Niko ne voli da mu se kroji odijelo, a da on nije prisutan. Zbog toga vas pozivam da uvijek razmišljate o tome da vi neke stvari, čak i ako hoćete, ne možete znati, a možete i zaboraviti da to treba regulisati", rekao je Zuko.

Isto vrijedi i za nevladine organizacije koje nisu udruženja osoba sa invaliditetom, a bave se stvarima vezanim za njih.

"One će dobiti novac, opstat će, ali mogu nanijeti štetu nama zato što nas nisu uključili u procese. Stoga i njima poziv da uvijek rade u partnerskom odnosu s našim organizacijama", pozvao je Zuko.

Osobe s invaliditetom još uvijek ne uživaju ni blagodeti akata koje je BiH potpisala ne međunarodnom nivou, i dalje ambijent u kojem žive nije dovoljno dobar za njih i na tome se mnogo više može učiniti.

Obrazovanje još uvijek nije pristupačno osobama sa invaliditetom, počevši od prilaza obrazovnim institucijama pa do svih ostalih detalja.

"Kada je roječ o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, tu je napravljen ozbiljan pomak, ali još uvijek ima puno toga da se uradi. Socijalna sigurnost je na nivou za koji možemo reći da je zabrinjavajući, pa se neki benefiti ili primanja koje osobe sa invaliditetom dobijaju za funkcioniranje i podršku koriste za troškove i preživljavanje", rekao je Zuko.

Ocijenio je da Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku pokušava napraviti ozbiljan poduhvat u rješavanju pitanja osoba sa invaliditetom, a istaknuto je i da imaju dobru saradnju sa resornim ministarstvom u KS.

Također, problem je i to što se organizacije osoba sa invaliditetom tretiraju kao i sve druge projektne organizacije kada je u pitanju apliciranje za dobijanje novca.

"To je neprihvatljivo i nama se propisuju takvi kriteriji da se i ne isplati aplicirati. Ova udruženja na kraju krajeva rade dio posla države. U rješavanju tog problema u KS nam pomažu resorno kantonalno ministarstvo i ministar Muamer Bandić", rekao je Zuko.

Prema nekim podacima u BiH živi gotovo 600.000 osoba koje imaju neki od invaliditeta. Oko 70 posto osoba s invaliditetom živi blizu ili ispod zvanične linije siromaštva, a samo stanje invaliditeta povećava mogućnost za nastanak siromaštva za 18 posto.

Iako je BiH ratifikovala UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom 2010. godine, ona se i dalje ne provodi tako da zaista bude podloga za ostvarivanje prava ove populacije.